Buďte jako dobrý pálkař. Sedm rad Warrena Buffetta

Vladimír Hobza
15. 12. 2009 7:00
Jeden z nejbohatších lidí světa nabízí dlouhodobý pohled na investice.
Warren Buffett
Warren Buffett | Foto: Reuters

New York, Praha - Warren Buffett se stal jedním z nejbohatších lidí na světě díky svým předpovědím, podle kterých řídil i své peníze. Pokaždé, když kupuje určité akcie, firmu nebo jiné investice, je proto ostře sledován. Stejně je tomu v případě nejnovější verze předpovědí a rad z Warren Buffet Watch. Podle výnosnosti Buffettovy investiční společnosti Berkshire Hathaway lze říct, že je dobré se jimi řídit.

1. Recesi se nelze vyhnout

Ke konci roku 2007 Buffett řekl, že pokud nezaměstnanost prudce vzroste, projeví se na Wall Streetu dominový efekt a americká ekonomika upadne v roce 2008 do recese. Měl pravdu, ale nebyl z toho vyděšený. "V kapitalismu je přirozené, že periodicky přichází recese. Lidé nato ale zapomínají."

2. Současnou recesi přežijeme, stejně jako všechny předchozí

Stejně jako Buffett tvrdil v roce 2007 (a opakoval během roku 2008 i letos): "Máme úžasnou ekonomiku. Žijeme si v průměru sedmkrát lépe, než si žili lidé před stoletím. I přes neustálé problémy. Když se podíváme na minulé století, měli jsme velkou hospodářskou krizi, světové války, studenou válku a přesto se během století dařilo."

Citát
Autor fotografie: Wikipedia

Citát

Warren Buffett:

"Výborné firmy s dobrým managementem vždy přežijí. Výnosy nezískáváme tím, že jsme aktivní, ale tím, že máme pravdu."

3. Recese vytváří příležitosti

"Nejlepší obchody v životě jsem udělal v roce 1974. Byla to pesimistická doba s ropnými šoky, stagflací a obdobnými hospodářskými problémy. Ale akcie byly levné."

4. Ne všechny akcie budou levné

Stejně jako basebalový pálkař čeká na dobře nahozený míč k odpálení, tak hledá úspěšný investor dobré akcie za slušnou cenu. To nepřichází každý den a můžete na to dlouho čekat. Do problému se dostanete, když budete netrpěliví a budete poslouchat dav, jak řve: "Odpal!"

5. Dav bude dělat chyby

Buffett cituje toto poučení od svého učitele Benjamina Grahama: "To že s vámi lidé souhlasí, ještě neznamená, že máte pravdu.  Máte pravdu tehdy, pokud jsou vaše fakta a úvahy pravdivé. A když jsou vaše fakta a odůvodnění pravdivá, nemusíte poslouchat ostatní".

6. Investoři se mylně domnívají, že padající ceny akcií jsou vždy špatné

"Když u Mc'Donalds sníží cenu hamburgerů, budu se cítit skvěle. Nebudu si pak říkat: "Jej, včera jsem za ně platil o něco více." Budete rádi, že si je můžete dovolit koupit levněji."

7. Dobrá doba přináší špatná rozhodnutí

V roce 2000 napsal Buffett v dopisu svým akcionářům, že dav, který kupuje akcie za vysoké ceny je jako Popelka na bále: "Vědí, že zůstávat na bále příliš dlouho - neboli spekulovat s nadhodnocenými společnostmi - se vymstí a zisky zmizí, stejně jako popelčiny vykouzlené šaty. Přesto se všichni zúčastnění chtějí bavit až do posledních vteřin před půlnocí. Má to ale jeden háček - hodiny v tanečním sále nemají ručičky".

 

Právě se děje

Další zprávy