Dubaji pomůže 10 miliardami dolarů sousední emirát

hp
14. 12. 2009 8:55
Abú Zabí poskytne peníze na zaplacení dluhopisů konglomerátu Dubai World
Dubaj v mlžném oparu. Ilustrační foto.
Dubaj v mlžném oparu. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Dubaj - Největší člen Spojených arabských emirátů Abú Zabí nečekaně oznámil, že finančně vypomůže sousední Dubaji částkou deseti miliard amerických dolarů.

Zprávu o finanční pomoci od sousedního emirátu dnes ráno potvrdil předseda Nejvyšší rozpočtové komise Dubaje šejk Ahmed bin Saaed al-Maktoum.

"Jsme tady, abychom uklidnili investory, finanční a obchodní věřitele, zaměstnance a naše obyvatele, že vláda bude vždy jednat v souladu s tržními principy a mezinárodně uznávanými obchodními praktikami," dodal šejk.

Pomoc má směřovat na splacení dluhopisů státem vlastněného konglomerátu Dubai World, který koncem minulého měsíce oznámil, že požádá o to, aby mu splátky jeho dluhů v celkové výši téměř 60 miliard dolarů byly odloženy.

Zveřejnění této zprávy otřáslo finančními trhy, protože společnost Dubai World má zásadní podíl na ekonomice celého emirátu a hlavně díky ní se v předchozích letech země mohla masivně rozvíjet.

Jak Dubaj oznámila, ihned z finanční injekce sousedního emirátu zaplatí 4,1 miliardy dolarů za dluhopisy konglomerátu, jimž dnes končí splatnost. Zbylé miliardy by měly financovat společnost do dubna příštího roku.

Vedení země dnes také prohlásilo, že odsouhlasí bankrotový zákon inspirovaný mezinárodními standardy transparentnosti a ochrany věřitelů. Zákon pak plánuje použít, pokud by se konglomerát a jeho věřitelé v příštích měsících nedomluvili na restrukturalizaci dluhu.

 

Právě se děje

Další zprávy