Dubai World musí prodat Queen Elisabeth a cirkusy

jem
7. 12. 2009 16:31
Dubajský developer zřejmě přijde o svou chloubu - loď Queen Elizabeth II.

Dubaj - Jedna z největších dubajských společností - developer Dubai World - se kvůli vážným finačním problémům musí zbavit své chlouby. Prodá největší loď světa Queen Elizabeth II a známou kanadskou síť cirkusové show Cirque de Soleil.

Vedení společnosti je nuceno sáhnout k prodeji své pýchy poté, co vláda emirátu Dubaj se odmítla za zadluženého developera zaručit.

Dubajský ministr financí Abdulrahman al-Saleh potvrdil, že je pravděpodobné, že bude Dubai World nucena v souvislosti se svými dluhy obětovat některé své investice v zahraničí. "Neexistuje důvod, proč by neměly být tyto aktiva prodány," řekl pro televizi Al Jazeera Saleh.

Prodej majetku je součástí plánu restrukturalizace Dubai World, která má společnost zachránit. Podle listu The Financial Times doplatila firma na silné zadlužení, které pramení z velkých půjček na zahraniční expanzi.

Vláda emirátu Dubaj se odmítla zaručit jak za Dubai World tak za společnosti vlastněné Dubajskou investiční společností, mezi něž patří aerolinky, síť duty free obchodů a podíl v developerské firmě Emmar Properties.

Podle serveru El País, který se odvolává na zdroje z bankovního prostředí, obeznámené se situací v Dubaji, bude většina tamních společností díky prodeji části svého majetku schopna svým závazkům dostát.

Loď Queen Elizabteh II.

Královna Alžběta II. je bezmála třísetmetrové zaoceánské plavidlo ve své době považováné za nejluxusnější výletní loď na světě. Na svou první plavbu vyrazila Queen Elizabeth již v roce 1967 a až do svého posledního zakotvení v Dubaji přepravila dva a půl milionu lidí. Se svou maximální rychlostí 34 uzlů (63 Km/h) přeplula 800 krát Atlantik. Důchodu si užívá jako luxusní hotel. 

Cirque du Soleil

Ciques du soleil (sluneční cirkus) je světově proslulá zábavní společnost, založená v roce 1984 kanadském Montrealu. Cirkus cestuje s představeními po celém světě a baví novým pojetím cirkusových představení založených na lineárním příběhu, artistických dovednostech herců a audiovizuálních efektech. Jeden ze zakladatelů Cirque du Soleil Guy Laliberté se v září stal prvním kanadským vesmírným turistou.

Na mezinárodní vesmírnou stanici ho vynesla ruská raketa Sojuz. Odhaduje se, že výlet ke hvězdám stál devětačtyřicetiletého Lalibertého nejméně 25 milionů dolarů. V loňském roce Dubajské firmy Dubai World Istithmar a Nakheel společně koupily v Cirque du Soleil dvacetiprocentní podíl. 

  

 

Právě se děje

Další zprávy