Německo cestou z krize duplo na brzdu. Zakázek ubylo

Ekonomika Ekonomika
7. 12. 2009 13:50
Průmysl přišel v říjnu o 2,1 procenta zakázek. Meziročně mírně rostly.
V září se už zdálo, že Německou cestou z krize nemůže nic přerušit. Říjen jej však zpomalil.
V září se už zdálo, že Německou cestou z krize nemůže nic přerušit. Říjen jej však zpomalil. | Foto: Reuters

Berlín - Jako studená sprcha zapůsobily údaje o množství průmyslových zakázek v Německu za říjen. Zatímco jich totiž ještě o měsíc dřív přibývalo a cesta z krize ven se zdála otevřená, v říjnu jich opět ubylo. Informovalo o tom ministerstvo hospodářství. Jde podle něj o signál zpomalení rychlosti, s jakou se největší evropská ekonomika z krize vymaní.

Zatímco v září rostly průmyslové zakázky o 1,3 procenta, v říjnu se v meziměsíčním srovnání o 2,1 procenta propadly. Podle agentury Reuters je na vině především slabší zahraniční poptávka. Odborníci, které agentura oslovila, však předpovídali nárůst zakázek o 0,6 procenta.

Zahraniční zakázky pro německé podniky se však propadly o 3,5 procenta. V tomto údaji zahrnutá poptávka zemí platících eurem klesla dokonce o 5,5 procenta. Objednávky od domácích podniků pak přispěly snížením o 0,5 procenta.

Ministerstvo však nad vývojem neláme hůl a konstatovalo, že vývoj směřuje k opětovnému růstu. Předpokládá, že oživování průmyslové výroby bude pokračovat i v posledním čtvrtletí roku, jen nebude tak dynamické.

Optimismus ministerstva pramení z meziročního porovnání údajů. Ty totiž ukazují ve srovnání posledních dvou měsíců nárůst zakázek o 1,2 procenta, u zahraničních dokonce o 5,2 procenta a o 3,1 procenta u zakázek z německých podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy