Obama vyzval firmy, ať bojují proti krizi utrácením

jem
4. 12. 2009 9:55
Americký prezident konstatoval, že federální vláda není dost silná na to, aby zvládla krizi sama.

Washington - Americký prezident Barack Obama vyzval na konferenci v Bílém domě zástupce soukromého sektoru, aby se připojili ke společnému boji proti nezaměstnanosti. Veřejný sektor to podle něj sám nezvládne.

Počet Američanů bez práce je v současnosti přes deset procent, což je nejvíce za posledních 26 let.

"Nemáme dost prostředků z veřejných zdrojů, abychom zaplnili díru po soukromých penězích, která vznikla v důsledku krize," připomněl americký prezident a zdůraznil, že hlavní roli v rekonvalescenci ekonomiky musí hrát soukromý sektor, ne jeho administrativa.

Obama dále konstatoval, že přestože se již americké hospodářství odrazilo ode dna, poklesu nezaměstnanosti brání přílišná opatrnost firem, které se stále zdráhají přijímat nové zaměstnance.

"Možná ještě výrazněji než federální rozpočet zasáhla ekonomická krize ty lokální. Co teď rozhodně nesmíme udělat, je zvyšovat daně a tím odebírat další peníze z ekonomiky a tím bránit utrácení," domnívá se Obama. Firmy musejí na oplátku začít investovat a utrácet.

Zvyšovat deficit už nehodlá

Přestože by již americký prezident nerad dál zvyšoval schodek státního rozpočtu, který je už teď silně zatížen jeho 787 miliardovým protikrizovým balíčkem, je prý ochoten naslouchat rozumným nápadům a případně upravit daňový systém. Deficit amerického rozpočtu nyní dosahuje 1,4 bilionu dolarů.

Zlí jazykové tvrdí, že bylo celé fórum v Bílém domě pouze mediálním divadlem, jehož cílem je vyvolat dojem, že si Obama v krizi ví rady.

 

Právě se děje

Další zprávy