Český Siemens zisky snížil, německý vydělal víc

jem
3. 12. 2009 10:30
O práci v českém Siemensu přišlo 1 500 lidí. Jeho mateřská společnost vydělala.

Praha - Skupině Siemens Česká republika klesly v uplynulém fiskálním roce, který skončil v září, tržby o třetinu na třicet miliard korun.

Siemens navíc propustil 1 500 zaměstnanců (celkově jich nyní zaměstnává 11 tisíc). Společnost ekonomické výsledky zveřejnila v tiskové zprávě.

"Výsledky minulého finančního roku samozřejmě reflektují celosvětový pokles ekonomiky," komentoval nepříliš příznivé údaje finanční ředitel Siemensu ČR Rudolf Fischer.

Podniky Siemens z Česka za rok do konce září vyvezly výrobky a služby za celkem 16,5 miliardy korun. V předchozím finančním roce byl export skupiny o osm miliard vyšší.

Celkově Siemens zvýšil zisk o třetinu

Německý koncern Siemens oproti své dceřiné firmě zvýšil celoroční zisk z běžných aktivit o 32,2 procenta na 2,46 miliardy korun (zhruba 63,6 korun). Vyplývá to z jeho dnes zveřejněných hospodářských výsledků.

Hlavní aktivity německého průmyslového gigantu v uplynulém fiskálním roce, který rovněž skončil v září, probíhaly v oblastech energetiky a zdravotnictví.

Celoroční tržby klesly o 0,9 procenta na 76,65 miliardy eur. Zisk před zdaněním ale přesto podle agentury Reuters společnost zvýšila a to o 35,4 procenta na 3,89 miliardy eur.

Letošní poslední fiskální čtvrtletí Siemensu skončilo, především v důsledku odpisů v divizi Nokia Siemens Network, ve ztrátě 1,1 miliardy eur. To je ale oproti stejnému období minulého roku lepší výsledek. Loni Siemens uzavřel poslední tři měsíce fiskálního roku se ztrátou 2,4 miliardy. Čtvrtletní tržby skupině klesly o více než devět procent na 19,7 miliardy eur, dodala agentura AP.

 

 

Právě se děje

Další zprávy