Šéf GM skončil, v čele automobilky nevydržel ani rok

jem
2. 12. 2009 8:50
Automobilka GM se chystá na restrukturalizaci, a tak požádala Fritze Hendersona, aby odešel. Ten poslechl
Foto: Reuters

Detroit - Americká automobilka General Motors je bez šéfa. Dosavadní výkonný ředitel Fritz Henderson totiž v noci nečekaně oznámil, že ve funkci končí. Do doby, než bude nalezen nástupce, ho nahradí předseda správní rady Ed Whitacre.

Podle agentury Reuters bylo Hendersonovo odstoupení přáním správní rady. Podle ní to totiž přispěje k rychlejší restrukturalizaci automobilky, již těžce zasáhla celosvětová recese.

Největší americký výrovce automobilů se dostal do velmi vážných problémů a pomoci mu musela federální vláda, která se tak stala většinovým vlastníkem. Pod jejími křídly vznikla vize "nové a menší" GM, která má výrazně zefektivnit výrobu a pružněji reagovat na požadavky zákazníků.

Vedení General Motors rovněž uvedlo, že je připraveno posoudit potenciální nabídku na odkoupení švédské divize Saab. Pokud by žádná nabídka nepřišla, počítá GM s jejím uzavřením.

GM začne okamžitě hledat náhradu za Hendersona, jenž strávil v ředitelském křesle osm měsíců. Jeho předchůdce Rick Wagoner byl dotlačen k rezignaci americkou vládou.

 

Právě se děje

Další zprávy