GM mění kulturu: zaměstnanci nosí džíny a testují auta

hp
1. 12. 2009 11:05
Firma tím chce zvýšit produktivitu a samostatnost zaměstnanců
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Kvůli hospodářské krizi uvolňuje americká automobilka General Motors (GM) svou podnikovou kulturu. Aby své zaměstnance firma povzbudila k větší produktivitě a samostatnosti, dovolila jim odložit obleky a vyměnit je za džíny.

"Musíme lidi pobídnout, aby znovu využívali svůj úsudek. Vychovali, vyučili a vyškolili jsme je k tomu, aby čekali na pokyn, a ten pokyn byl velmi jasný: byla to standardizovaná práce," zdůvodnila změny ve firemní politice manažerka automobilky Christine Osterová.

Nové firemní poměry se mají řídit heslem "oblékej se vhodně". Je tak na pracovnících samotných, co si do práce oblečou.

"Při snaze vytvořit nové GM s novou kulturou, která zahrnuje osobní zodpovědnost, jsou naše současná pravidla pro oblékání podle všeho zastaralá," prohlásila v oznámení o firemních změnách viceprezidentka pro lidské zdroje Mary Barrová.

Změna přístupu firmy, která by měla tento měsíc začít splácet americké vládě několikamiliardovou půjčku, překvapila mnohé ze zaměstnanců. Příkladem je pracovník, který se několikrát v kanceláři Barrové dotazoval, zda si tedy opravdu může obléct do do práce džíny.

General Motors totiž, stejně jako většina velkých firem, dosud povolovala svým zaměstnancům nosit neformální oblečení jen v pátek.

GM dovolí zaměstnancům vyzkoušet si auta, která vyrábějí. Ilustrační foto.
GM dovolí zaměstnancům vyzkoušet si auta, která vyrábějí. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Převrat ve firemní politice se netýká jen oblečení. Novinkou je i program, který umožňuje zaměstnancům vyzkoušet si auta, která vyrábějí. Do něj se už zapojilo téměř tři a půl tisíce pracovníků firmy ve státě Michigan.

S koncepcí tohoto programu přišla před sedmi lety Wendy Stachowiczová z oddělení vnitřní komunikace firmy. Podle ní by tento program pomohl pracovníkům více se ztotožnit se svou prací i s firmou samotnou.

Několik let odmítaný nápad se nyní začal konečně realizovat a měl by se rozšířit i do dalších výrobních poboček společnosti na území Spojených států.

Společnost dále také zpřístupnila všem zaměstnancům firemní telefony BlackBerry a vytvořila pro ně speciální meditační místnosti, ve kterých by se měli lidé navnadit k tomu, aby se v budoucnu nebáli přijímat rizika spojená s prací ve firmě.

 

Právě se děje

Další zprávy