Dubajská vláda se nazaručí za společnost Dubai World

Zdeněk John
30. 11. 2009 9:10
Akcie na burze padají prudce dolů, investoři se bojí státního bankrotu
Foto: guide.theemiratesnetwork.com

Dubaj - Potíže jedné z nejbohatších oblastí světa se prohlubují. Vláda emirátu Dubaj odmítá garantovat dluhy tamní developerské společnosti Dubai World.

Oznámil to dnes zástupce temnějšího ministerstva financí Abdal Rahmán Sálih a popřel, že by byla Dubai World  jakkoliv propojená s majetkem emirátu.

"Věřitelé musí nést část odpovědnosti za své rozhodnutí půjčit peníze těmto firmám. Oni si myslí, že Dubai World je součástí vlády, tak to ale není," řekl ve vysílání dubajské televize Sálih a dodal, že věřitelé krátkodobě pocítí dopady restrukturalizace konglomerátu, ke které se vláda chystá..

Centrální banka Spojených arabských emirátů na situaci již dříve reagovala otevřením svých trezorů, aby si z nich komerční banky mohly brát úvěry, které teď nutně potřebují. Cíl operace je zřejmý: uklidnit investory i vkladatele a přesvědčit je, že k panice není důvod.

Riziko státního bankrotu ropné velmoci však není zažehnáno, shodují se experti.

Polovina akcií na trhu v Dubaji v pondělí propadla až k povolenému minimu. Index tamní burzy padá o více než pět procent. V Dubaji se od chvíle, kdy emirát informoval o finančních problémech dvou klíčových státních firem Dubai World a Nakheel, neobchodovalo kvůli svátkům. Panika na trhy mohla proto dorazit až dnes - a stalo se.

Evropa není v případě potíží vzdálené ropné mocnosti nijak zvlášť chráněna. Nejen kvůli tomu, že globální trhy celého světa jsou úzce propojené. Jsou zde i konkrétní investice.

Banky z Evropy v napětí

Zejména německé banky v napětí sledují, jak se situace v Dubaji vyvine.

O víkendu sice zástupce emirátu Abú Zabí podle agentury Reuters uvedl, že Dubaji pomůže, ale zároveň upozornil, že nelze převzít všechny závazky.

Metro v Dubaji počítá i s vagony pro VIP - podívejte se

Problémy, s nimiž se Dubaj potýká, se vyhrotily ve středu. Emirát oznámil, že dvě klíčové státní firmy Dubai World a Nakheel se chtějí dohodnout s bankami na odkladu splátek dluhů. Podniky mají závazky za 59 miliard dolarů - přibližně bilion korun.

Finance emirátu Dubaj a státních firem jsou značně propojeny a mezi investory panují obavy, že situace může přerůst ve státní bankrot. Z toho důvodu ve čtvrtek značně oslabily světové akciové trhy, některé z nich ale hned v pátek ztráty smazaly a začaly znovu růst.

Proměna v oázu

Dubaj se ve velmi krátké době přeměnila ze zaostalého pouštního sídla v moderní finanční centrum Blízkého východu. Místo písku dnes lemují tamní horizont mrakodrapy a právě v Dubaji se nachází i největší budova světa - Burdž Dubaj. Se zhruba ročním zpožděním by měla být otevřena příští rok v lednu.

Řadu velkých developerských projektů v Dubaji realizovala společnost Nakheel, která je součásti konglomerátu Dubai World. Ta stojí například za výstavbou umělých ostrovů ve tvaru palmy, které Dubaj charakterizují lidem prakticky po celém světě a které vznikly v době největšího rozmachu Dubaje. Na rozvoji Dubaje se ale podílela řada zahraničních firem, nemalá část i z Německa.

 

Právě se děje

Další zprávy