Abú Zabí pomůže krachujícímu Dubaji s jeho dluhy

Ekonomika Ekonomika
28. 11. 2009 15:48
Jeden emirát pomůže druhému, ale rozhodně nepřevezme všechny závazky.
Dubaj se proslavil megalomanskými projekty jako jsou umělé ostrovy.
Dubaj se proslavil megalomanskými projekty jako jsou umělé ostrovy. | Foto: guide.theemiratesnetwork.com

Abú Zabí, Dubaj - Na pomoc svému krachujícímu sousedovi chce přispěchat emirát Abú Zabí. Jeho vláda zvažuje finanční podporu Dubaji, která prochází těžkou krizí. S odvoláním na zástupce vlády v Abú Zabí o tom informovala agentura Reuters.

Emirát, v němž leží i hlavní město Spojených arabských emirátů, však nechce převzít zodpovědnost za veškeré dluhy Dubaje, které dosahují astronomické výše. Naplno se krize v zemi, která je symbolem luxusu, projevila ve středu.

Tehdy Dubaj požádal o odložení splátek dluhů společnosti Dubai World, která je jedním ze dvou pilířů dubajské ekonomiky.

Největší potíže působí dluh ve výši 59 miliard dolarů, které vytvořila holdingová společnost Dubai World a její developerská dcera Nakheel. V obou společnostech má hlavní slovo vláda.

Opatrný přístup Abů Zabí však podle Reuters nejspíš pobouří investory, kteří předpokládali, že právě Abú Zabí se v nouzi za svého souseda plně postaví.

"Některé subjekty v Dubaji jsou komerční a polostátní. Abú Zabí si bude vybírat, kdy a kde poskytne pomoc," upřesnil vládní zdroj.

Rozvoj emirátu Dubaj finančně z velké části zaštítily banky z Blízkého východu a z velké části přímo z Abú Zabí. Tamější bankéři uvedli, že nejméně 30 procent úvěrů, které jejich banky poskytly, byly pro firmy z Dubaje. Investoři jsou si proto víceméně jistí, že Abú Zabí Dubaji pomůže a otázkou pro ně zůstává pouze kdy to udělá a jakou bude mít pomoc formu.

 

Právě se děje

Další zprávy