Mráz přichází z Dubaje. Finanční svět se bojí domina

Zdeněk John
27. 11. 2009 9:44
Ropa klesá, akciové trhy zažívají kotrmelce jako z dob počátku krize
Foto: Dubai Metro

New York - Ceny ropy se prudce propadly k 75 dolarům za barel a obchodníci s akciemi v Asii i na evropských trzích už zase tonou ve strachu, zda se neblíží velký pád.

Navzdory všem průzkumům o stoupající náladě podnikatelů, například středečního Ifo indexu v Německu, a tvrdým datům o konci recese v klíčových ekonomikách přichází ochlazení světa přehřátého v posledním čtvrt roce ekonomickým optimismem.

Dubaj žádá o pomoc

Odkud se vzal nejnovější závan mrazu? Z míst, odkud by to nikdo nečekal: z bohaté a na studené počasí skoupé Dubaje.

Emirát požádal před třemi dny o odklad splátek dluhů, které mají tamní klíčové konglomeráty Dubaj World a Nakheel. A každý má teď obavy z dominového efektu.

"Situace v Dubaji je velmi znepokojivá a lidé čekají, zda dokáže splatit své dluhy," citoval Reuters analytika Bensona Wanga.

Když z USA přišla zpráva o skutečném výsledku HDP za tři čtvrtletí roku, byla to první rána. Americká ekonomika nevyrostla o pěkných 3,8 procenta, jak zněly první odhady, ale jen o 2,5 procenta. A těsně poté následuje dubajská zpráva, že firmy, jejichž majitelé létají na drinky ve vrtulnících přistávajících na střechách mrakodrapů, se dostávají do potíží s financemi. Přichází otřes, který se přenáší na trhy s ropou i akciemi.

Spolehlivá předpověď

Právě na nich se nejvíc promítá, co bude za půl roku: jak silné a jak skutečné může být oživení světové ekonomiky.

Prezident Světové banky Robert Zoellick v pátečním vydání respektovaného deníku The Financial Times varoval před dalšími bublinami na trzích. V době, kdy se svět zotavuje z největší deprese od 30. let minulého století, se podle něj do praxe vrací, co špatného se dřív svět naučil: záplava peněz pumpovaných do ekonomik, protekcionismus, nadbytečné dávky stimulů.

Naopak státníci se na předchozích summitech G20 dohodli, že pumpování peněz do ekonomik nesmí přestat. I oni mají svou pravdu: bez těchto peněz by oživení nastartované těmito injekcemi mohlo velmi rychle odeznít.

 

Právě se děje

Další zprávy