Šéf polské burzy: Když kupovat, tak RM-System

Adam Junek
23. 12. 2009 9:16
Při privatizaci varšavské burzy je jedno jisté. Není kam spěchat, míní v rozhovoru její šéf Ludwik Sobolewski
Burza cenných papírů ve Varšavě
Burza cenných papírů ve Varšavě | Foto: Wikipedie

Varšava (od našeho zvláštního zpravodaje) - Největší burza podle objemu obchodů ve střední  Evropě je na prodej. O Varšavskou burzu cenných papírů (WSE) však nakonec projevil zájem jediný soutěžící ze čtyř oslovených - německá Deutsche Börse. Zda však polský stát skutečně svůj kapitálový trh do rukou Němců odprodá, není jisté.

Žádné datum pro odpověď na nabídku nebylo stanoveno a stejně tak není jisté, zda polská vláda řekne ano, či ne. Podle loňských odhadů má polská burza hodnotu minimálně 1,5 miliardy zlotých (přes devět miliard korun). Své k tomu ale mají také co říct účastníci obchodování, tedy brokeři. Ti by podle informací deníku Aktuálně.cz chtěli získat větší podíl na WSE, než se dosud plánuje.

Většina na prodej

Podle současných podmínek má strategický investor získat minimálně 51 a maximálně 73 procent. Brokeři by pak mohli odkoupit minoritní podíl. Zájem ale projevili jen dva z nich (účastníků obchodování ve Varšavě je přitom bezmála pět desítek). Zájem má především banka PEKAO ze skupiny Unicredit. Ostatní brokeři by ale chtěli, aby strategický investor měl pod 50 procent a oni mohli ovládat zbytek.

Šéf varšavského obchodování Ludwik Sobolewski ale v rozhovoru pro české novináře upozorňuje: "Je jedna jistota, která se k privatizaci burzy vztahuje, a to, že není kam pospíchat. Nic nás netlačí."

A.cz: Zájem o varšavskou burzu projevila ve výsledku jen Deutsche Börse. Je v této chvíli  nějaký časový plán, kdy se rozhodne, zda prodat či ne?

Ne. Čas nás rozhodně netlačí. Je samozřejmě správným rozhodnutím, burzu privatizovat, aby nám to uvolnilo ruce k některým spolupracím. Nicméně není třeba pospíchat, a pokud nebudou naplněny všechny požadavky, je možné privatizaci opět odložit.

A.cz: Co myslíte tím některé spolupráce?

Zejména užší spolupráce s dalšími burzami ve střední a východní Evropě. Jako neprivatizovaná burza máme občas potíže s tím, že panuje nejistota o našem budoucím vlastníkovi. To se ukázalo na případu prodeje pražské burzy. My byli opravdu vážnými zájemci, ale nepodařilo se nám českou stranu přesvědčit, že je to dobré spojení. Jsme nadále přesvědčeni, že jsme 
schopni vytvořit velmi významné synergie s burzou v Česku.

A.cz: Dlouhodobě se hovoří o vašem plánu úzké spolupráce s českým RM-Systemem, tedy kapitálovým trhem, kde se obchodují menší společnosti. Je to rovněž pozastaveno, dokud neproběhne privatizace?

Spolupráci rozhodně nevylučujeme a je pro nás velmi zajímavá. Nicméně vše je teprve ve velmi raném stadiu rozhovorů. Neberte to tak, že vyjednáváme o jakékoliv konkrétní formě spolupráce.

A.cz: Bylo by pro vás možností RM-System také odkoupit?

V současnosti analyzujeme veškeré možnosti, jak spolupracovat, a toto je jistě jedna z nich. Ale jak říkám, vše je ve velmi raném stadiu.

A.cz: Je ve vašem hledáčku podobná spolupráce s jinými burzami ve středo- či východoevropském  regionu?

Ne v této chvíli to nepřipadá v úvahu. Možná až budeme po privatizaci, budeme situaci vnímat  jinak.

 

Právě se děje

Další zprávy