AVG i další české firmy jdou pro kapitál do Polska

Adam Junek
28. 11. 2009 18:06
Dvě společnosti z energetiky a dvě firmy z finančnictví zvažují vstup na varšavskou burzu
Burza cenných papírů ve Varšavě
Burza cenných papírů ve Varšavě | Foto: Wikipedie

Varšava /od našeho zvláštního zpravodaje/ - Pražská burza vyčkává na nové emise, až opadne doba krize. To varšavská konkurence nezahálí a hlásí stále nové přírůstky. A nyní dokonce očekává malou "invazi" z Česka.

Podle informací deníku Aktuálně.cz se o vstup na Varšavskou burzu cenných papírů zajímají intenzivně čtyři firmy. Mají tak učinit přes dva autorizované poradce, kteří takzvanou primární emisi zajišťují. Každý z nich eviduje dva vážné zájemce. Vždy po dvou z energetického a finančního sektoru.

Další firmou na burze ve Varšavě by pak mohla být brněnská softwarová společnost AVG. Podle polského deníku Parkiet to řekl výkonný partner společnosti Enterprise Investors, která je největším akcionářem AVG.

"Nemohu v této chvíli rozkrýt konkrétní jména. Vše je ve stádiu vyjednávání. Ale mohu potvrdit, že minimálně u jedné společnosti z energetické branže jde o téměř jisté rozhodnutí vstoupit u nás na trh," potvrdila Beata Jaroszová, členka nejvyššího vedení varšavské burzy.

Burziáni na výzvědách

Byla to právě ona, kdo před několika týdny vedl "výpravu" polských burziánů do Česka, kde lákali nové firmy ke vstupu na polský parket. Spolupracoval na tom s nimi jeden z českých členů varšavské burzy - společnost Cyrrus.

Právě ta má evidovat eminentní zájem energetické společnosti o vstup na kapitálový trh v Polsku.

Jde přitom o obchodování na trhu určeném pro menší společnosti tzv. NewConnect, kde se v současnosti již obchodují dvě české firmy. Jde Photon Energy, která působí v oblasti solární energie, a provozovatel bioplynových stanic BGS Energy Plus.

Hlavní trh, kde je vstupenkou emise v hodnotě alespoň deset milionů eur, zdobí z Česka například ČEZ.

Ještě do konce tohoto roku má na polský trh vstoupit okolo pěti firem, minimálně jedna z nich má doplnit hlavní trh. Dosud se na něm objevilo v roce 2009 11 nových firem v hlavním indexu a 19 v obchodování s menšími firmami.

Na příští rok si varšavská burza plánuje vstup alespoň patnácti firem podle informací, kterými dnes disponuje. Z toho má být minimálně pět zahraničních.

Podle aktuálních čísel je varšavská burza v regionu největší. Za prvních devět měsíců se na ní otočilo 33 miliard eur. Na největším konkurentovi - vídeňské burze - jen 30. Vloni byl poměr přitom bezmála nesrovnatelný. Vídeň hlásila miliard 67, Varšava 42.

 

Právě se děje

Další zprávy