Britský voják dělá z Afghánců makléře. Ceny domů rostou

jem
23. 11. 2009 10:07
Trh s nemovitostmi v Kábulu již rok výrazně roste
Kábul - zahraniční pomoc z arabských zemí. Stavba mešity.
Kábul - zahraniční pomoc z arabských zemí. Stavba mešity. | Foto: Ladislav Kudláček, společnost Člověk v tísni

Kábul -  Přestože je bezpečnostní situace v afghánském hlavním městě velice špatná a nezdá se, že by se na tom v blízké době něco změnilo, zažívá trh s nemovitostmi v Kábulu obrovský boom. Za poslední rok vzrostl o 75 procent, popisuje situaci ve městě server BBC.

Řada bohatých Afghánců stahuje své investice ze zahraničí zpět do Kábulu. Většina jich zbohatla na vojenských a stavebních projektech.

Zbohatli na drogách

Část z afghánské elity má ovšem peníze z obchodu z drogami. Právě nákup nemovitostí slouží velmi často afghánské mafii jako prostředek legalizace jejich majetku, píše server.

Podle bývalého britského vojáka Richarda Scartha, který si v Afghánistánu založil první realitní kancelář, nebyl každodenní život v Kábulu globální ekonomickou krizí nijak citelně zasažen. "Je to proto, že je afghánská ekonomika poháněná penězi OSN. Peníze prostě přitékají, ať se děje co se děje," vysvětluje.

Obchod s nemovitostmi je striktně pouze pro Afghánce, a tak si musí Scrath pokaždé najít místního obchodního partnera, čímž vychovává budoucí afghánské makléře.

Byt za půl milionu (dolarů) 

Na druhou stranu si řadoví Afghánci peněz od Spojených národů příliš neužijí. Téměř všechny prostředky jdou na výstavbu. Staví se hlavně silnice a elektrické vedení.

Většina lidí, kteří se pohybují v Kábulu, do města přijíždí z okolních provincií. Město není schopné všechny přistěhovalce absorbovat, a ceny nemovitostí proto rostou. Nájemné za čtyřpokojový byt  se pohybuje okolo deseti tisíc dolarů měsíčně. Pokud byste byt této velikosti chtěli koupit, vyšel by vás na půl milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy