Dell přišel o polovinu zisku. Zklamal očekávání expertů

jem
20. 11. 2009 9:30
Trojka na trhu s počítači přišla o důležitou část trhu. To ji stálo 54 procent čistého zisku
Malé přenosné počítače, takzvané netbooky, jsou letos jednoznačným hitem mezi počítači. Jedním z důvodů je i jejich nízká cena.
Malé přenosné počítače, takzvané netbooky, jsou letos jednoznačným hitem mezi počítači. Jedním z důvodů je i jejich nízká cena. | Foto: www.alza.cz

San Francisco - Zisk amerického výrobce počítačů Dell se ve třetím fiskálním čtvrtletí propadl o 54 procent na 337 milionů dolarů. To odpovídá necelým šesti miliardám korun.

Pokles zisků je zapříčiněn ztrátou části trhu, o kterou společnost Dell připravila konkurence. Vyplývá to z nejnovější ekonomické zprávy zveřejněné v noci na dnešek. Dellu, který byl donedávna dvojkou na světovém trhu, již patří jen třetí příčka.

Výsledky, jež zůstaly za očekáváním finančních analytiků, vedly k poklesů akcií společnosti o šest procent. "Všeobecně se předpokládalo, že překonají očekávání, protože téměř každý v oblasti osobních počítačů vykázal silná čísla," řekl Reuters analytik Shaw Wu ze společnosti Kaufman Bros. 

Tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v říjnu klesly o 15 procent na 12,9 miliardy dolarů. Analytici je přitom odhadovali na 13,2 miliardy dolarů. Dell, který se opírá zejména o prodej počítačů firmám, byl těžce zasažen snižováním nákladů v podnikovém sektoru po příchodu hospodářské a finanční krize

"Velká část nynějšího oživení se odehrává ve spotřebitelském sektoru, takže není překvapivé vidět, že oživení Dellu je o něco pomalejší," vysvětlil výsledky Steve Felice, prezident společnosti Dell pro malé a střední podniky.

Konkurenční Hewlett Packard tento týden oznámil, že jeho čtvrtletní zisk podle předběžných údajů předčí očekávání.

 

Právě se děje

Další zprávy