Obama v Číně bojoval za dolar. Odpovědí mu bylo mlčení

Zdeněk John
17. 11. 2009 14:35
Čína po příchodu krize zastavila zhodnocování své měny, působí tak potíže americkým výrobcům.
Obama na letišti v Tokiu. Před cestou vyloučil, že by jako první úřadující prezident USA navštívil Hirošimu a Nagasaki. Prý to má ale v úmyslu někdy v budoucnu.
Obama na letišti v Tokiu. Před cestou vyloučil, že by jako první úřadující prezident USA navštívil Hirošimu a Nagasaki. Prý to má ale v úmyslu někdy v budoucnu. | Foto: Reuters

Peking - Prezident Barack Obama se snaží využít hlavní část své asijské cesty, aby pomohl americkému dolaru.

V Číně dnes vyzval místní představitele, aby umožnili zhodnocení své domácí měny. Čínský prezident Chu Ťin-tchao však na jeho výzvy nějak nereagoval.

Čínu nutí k revalvaci jüanu nejen Obama, ale prakticky všechny respektované instituce. Například se stejnou výzvou, s jakou do Pekingu přijal americký prezident, se na Čínu obrátil šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

Umělé udržování nízkého kurzu čínské měny dostává do potíží americké výrobce, protože zvýhodňuje na jejich úkor čínské exportéry. Spojené státy se již řadu let v obchodu s Čínou potýkají s rekordními deficity.

Chu místo přímé odpovědi na zmíněné výzvy pouze opakoval, že je třeba protekcionismu ve světovém obchodu. Aentura Reuters píše, že tím připomněl nová cla na dovoz čínských pneumatik a dalšího zboží do USA.

Čína od léta 2005 umožňovala postupné zhodnocování kurzu, takže jüan za tři roky posílil o 21 procent. Loni v červenci však vláda kvůli finanční krizi a globální ekonomické recesi zhodnocování zastavila a drží kurz pevně na 6,83 CNY za dolar, aby pomohla domácím vývozcům lépe se vyrovnat s útlumem.

 

Právě se děje

Další zprávy