Zisk PKN Orlen vyletěl do výšin, Unipetrol ovšem ztrácí

hp
13. 11. 2009 8:38
Firma Unipetrol hlásí naopak ztrátu 35 milionů korun
Logo společnosti Unipetrol.
Logo společnosti Unipetrol. | Foto: Unipetrol

Praha - Petrochemická firma Unipetrol, jejímž většinovým vlastníkem je polská PKN Orlen, dnes ohlásila, že ve třetím čtvrtletí se propadla do ztráty 35 milionů korun. Loni ve stejném období přitom vydělala kolem půl miliardy korun.

Pokles v tomto období zaznamenala firma, která zpracovává ropu a také distribuuje pohonné hmoty a suroviny pro petrochemickou výrobu, i v tržbách, které se jí meziročně snížily o 37 procent na 18,73 miliardy korun.

Takový pokles neočekávali ani analytici, kteří předpokládali, že tržby Unipetrolu meziročně klesnou přibližně o 33 procent.

Mateřské společnosti PKN Orlen se naopak ve třetím čtvrtletí čistý zisk zvýšil oproti loňským 130 milionům korun více než čtyřicetinásobně na 5,75 miliardy korun.

Odhady analytiků přitom byly nižší - očekávali, že čistý zisk společnosti se bude pohybovat okolo 4,9 miliardy korun.

Vedení společnosti to zdůvodnilo tím, že se do čtvrtletních výsledků zaúčtovalo i 1,9 miliardy korun, které firma získala jednorázově z nárůstu hodnoty zásob ropy.

Díky posílení kurzu polské měny, který snížil náklady společnosti na splácení úvěrů i hodnotu závazků společnosti, si k tomu firma PKN Orlen započetla ještě dalších 4,5 milionu korun.

Celkové tržby PKN Orlen, která provozuje v Česku tři, v Litvě jednu a v Polsku tři rafinerie, ale klesly z loňských 136,6 milionu na 114,9 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy