Žadatelů o podporu v USA znovu ubylo. Víc než se čekalo

jem
12. 11. 2009 17:15
Počet Američanů žádajících o podporu v nezaměstnanosti v posledních dvou týdnech klesá.
Foto: Reuters

Washington - Počet počet nových žadatelů o podporu nezaměstnanosti v USA už druhý týden v řadě klesá. Oznámilo to americké Ministerstvo práce. 

Za uplynulý týden přijalo 502 tisíc nových žádostí, při tom ještě minulý týden žádalo o pomoc 514 tisíc nezaměstnaných.

Původně úřady odhadovaly ještě o dva tisíce méně žádostí, i tak jde ale o úspěch. Analytici v anketě agentury Reuters byli optimističtí, ale takovýto pokles nepředpokládali. V průměru předpovídali 510 tisíc nových žadatelů o dávky.

Ve čtyřtýdenním klouzavém průměru, což je považováno za spolehlivější ukazatel vývoje nezaměstnanosti, se počet žádostí snížil na 519 750 a dostal se tak na nejnižší úroveň od konce loňského listopadu.

Počet lidí, kteří už pobírají dlouhodobý příspěvek v nezaměstnanosti, rovněž klesl a v týdnu do 31. října se dostal na 5,631 milionu. Míra nezaměstnanosti v USA v říjnu vystoupila na 10,2 procenta, což je nejhorší výsledek od roku 1983. Většina analytiků očekává, že nezaměstnanost v USA se ještě bude zvyšovat a měla by kulminovat v prvním pololetí. 

Obama chce poradit od expertů

Nezaměstnanost je také jedním z hlavních témat v Bílém domě. V prosinci se v sídle prezidenta uskuteční zvláštní fórum, jež bude řešit právě vysokou nezaměstnanost. Měli by se ho zúčastnit například šéfové malých i velkých firem či zástupci odborů.

Americký prezident Barrack Obama to dnes sdělil na tiskové konferenci a dodal, že je americká administrativa připravena naslouchat jakýmkoliv dobrým nápadům. Zároveň Obama připomněl kroky, které jeho administrativa již učinila v boji proti ekonomické recesi a pomohla tak k opětovnému nastartování americké ekonomiky. Současně však dodal, že počet pracovních míst zatím neroste. 

„Miliony Američanů, naši přátelé, naši sousedi, členové našich rodin, hledají zaměstnání. Jde o jednu z velkých výzev, které zůstávají v naší ekonomice,"podotkl Obama.

 

Právě se děje

Další zprávy