iPhone od Applu v tržbách převálcoval giganta Nokii

hp
11. 11. 2009 14:11
Lidé si za třetí čtvrtletí koupili rekordních 7,4 milionu iPhonů
Apple má s multimediálním telefonem iPhone úspěch.
Apple má s multimediálním telefonem iPhone úspěch. | Foto: apple.com

Helsinky - Stylový telefon iPhone drtí svou konkurenci. V letošním třetím čtvrtletí totiž jeho výrobce, americká společnost Apple, vydělala na iPhonu víc než finský prodejce mobilů Nokia. Vyplývá to z odhadů agentury Strategy Analytics, která se zabývá průzkumem trhu.

Společnost Apple, která se zabývá především výrobou počítačů, zveřejnila, že za třetí čtvrtletí se její tržby za multimediální telefony vyšplhaly na 4,5 miliardy dolarů. Tržby společnosti Nokia naopak kvůli recesi v prodeji telefonů ve Spojených státech poklesly na 6,9 miliardy eur.

Zatímco provozní zisk Applu se podle odhadů agentury pohybuje kolem 1,6 miliardy dolarů, zisk společnosti Nokia jen ve výši 1,1 miliardy. Firma Apple, která vstoupila na mobilní trh teprve před dvěma lety, prodala od července do září rekordních 7,4 milionu iPhonů. Mobilní telefon Nokia si ve stejném období koupilo 108,5 milionu lidí. Na trhu s mobily je Nokia velmi silným hráčem, ovládá 38 procent trhu.

"Se silnými objemy, vysokými velkoobchodními cenami a přísnou kontrolou nákladů se prodejce počítačů (Apple) úspěšně prosadil na trhu s mobilními telefony za pouhé dva roky," komentuje růst provozního zisku Applu analytik Strategy Analytics Alex Spektor.

Společnost Nokia zřejmě těžce nese úspěch svého konkurenta, v minulém měsíci totiž zažalovala firmu Apple za to, že podle ní zneužila několik jejich patentů na výrobu telefonů.

 

Právě se děje

Další zprávy