Čína je víc kapitalistická než EU, řekli experti online

Karel Toman
11. 11. 2009 8:50
Dva znalci od 9:00 odpovídají živě třeba na to, jak v Říši středu podnikat
Foto: Reuters

Praha - Co znamená čínsky Nej-te-wej-te? Čím v Česku návštěvu z Číny rozhodně nepohostíte? Kolik čínských znaků se musíte naučit, abyste uměli čínsky? A jak jde dohromady čínský socialismus a tamní svoboda podnikání?

Tyto otázky jsme za vás na úvod položili expertům Pavlovi Kacířovi a Štěpánovi Pavlíkovi ze serveru www.hua2.cz, který je věnován současné Číně.

A odpovědi?

První: Pavel Nedvěd. Druhá: sýry a mléčnými výrobky. Třetí: tři až pět tisíc znaků (přičemž největší čínské slovníky obsahují až 80 tisíc znaků). A čtvrtá? Trikem je státní regulace a všemocný úředník, který se rád nechá podplatit.

Od devíti hodin jste se ptali na detaily ze života znovu se vzmáhající prastaré velmoci na Východě, ale i na to, zda příliv čínských investorů bude znamenat i příliv nekvalitních výrobků.

Tady jsou profily expertů a o něco níž jejich odpovědi.

Pavel Kacíř se naučil čínsky jako vládní stipendista v letech 2006-2007 na National Taiwan Normal University v Tchaj-peji a v letech 2007-2008 v Pekingu na Beijing Language University. Po návratu z Číny dokončuje studium na Vysoké škole ekonomické v Praze a zároveň pracuje v oblasti mezinárodního obchodu.

Má zkušenosti jako tlumočník i překladatel, specializuje se na obchodní čínštinu a čínskou ekonomiku. Zajímá ho také soudobá čínská politika a společnost. Jeho blog na Aktuálně.cz ZDE.

Štěpán Pavlík je absolventem oboru sinologie na filosofické fakultě University Karlovy. Ve studijním roce 2000-2001 absolvoval stáž na Zhejiang University v Hangzhou v Číně, v letech 2002-2003 působil jako lektor na Hunan Vocational School of Science and Technology ve městě Changsha.

Také on má bohaté zkušenosti jako tlumočník, překladatel a průvodce a kromě toho se v současné době věnuje výuce čínštiny. V letošním roce vyučoval čínskou gramatiku a čínské písmo na FF UK.

Odpovězeno: 11. 11. | 09:16Autor: Dr. Vesely

Otázka: Je spravny muj dojem, ktery jsem nabyl z nekolika delsich pracovnich navstev Ciny? Tedy, ze PRC za sve uspechy vdeci odhozeni socialismu, petiletek a naopak pruznemu trznimu kapitalismu, bez privlastku, systemu natolik drsnemu, ze by z nej vstaly hruzou chluby vetsine socialistickych zapadoevropanu?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: Na první pohled se to tak zdát může, ale ten systém se pořád vyvíjí. Číňané si pod pojmem socialismus představují úplně něco jiného než my, sami jej nazývají "socialismus s čínskými rysy". Vysoká rychlost rozvoje je způsobena tím, že Čína před 30 lety začínala prakticky z nuly. Dodnes přiobchodování s firmou ve státním vlastnictví v žádném případě nelze mluvit o něčem pružném. Pokud jde o sociální systém, ten se postupně rozvíjí a chystá se velká reforma v příštích několika málo letech - na základě rozhodnutí posledního sjezdu KS Číny.

Odpovězeno: 11. 11. | 09:17Autor: albert

Otázka: Myslíte si, že Čína bude investorem v tom strategickém projektu SPZ u Holešova? A pokud ano co by tam mohli umístnit ?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: Těžko říci, zájem čínských firem o tento region stoupá a kraj je poměrně aktivní. Nechme se překvapit.

Odpovězeno: 11. 11. | 09:21Autor: Korzár

Otázka: Jsem byznysmen a čeká mně jednání s čínskou firmou. Co dělat, abych zaručeně zabodoval? A čím naopak čínského partnera zaručeně odradím? Díky.

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Nešetřete na kvalitním tlumočníkovi. Domluvte si s ním schůzku i předem, poskytněte mu co nejvíce materiálů a nebojte si od něj nechat poradit. Více o tom, co si počít s vašimi čínskými partnery, viz např. můj článek http://www.hua2.cz/co-si-pocit-kdyz-vam-do-cr-prijede-cinan-/

Odpovězeno: 11. 11. | 09:23Autor: Fifinka

Otázka: Co všechno musí čínská firma splňovat a kde musí mít konexe, aby mohla expandovat takzvaně na západ, například do zemi EU?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: Musí splňovat normy EU. Z čínské strany je export plně podporován.

Odpovězeno: 11. 11. | 09:27Autor: Darek Vrána, Ostrava-Poruba

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to ve skutečnosti s tím ekonomickým liberalismem v Číně. jetsli je tam či není svobodný trh. Někdo tvrdí, že Čína je méně regulovaná než EU, někdo naopak, že pořád o všem podstatném rozohduje stát. Jak to tedy je?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: Záleží na místních vládách, protože Čína není řízena až tak centrálně, jak by se někdy mohlo zdát a úřady na provinční úrovni mají velké pravomoce. Je rozdíl mezi čínskou firmou a firmou se zahraničním kapitálem. Místní firmy mají lepší pozici a týká se jich méně omezení. Některá povolení může být obtížné získat i pro domácí firmy.

Odpovězeno: 11. 11. | 09:27Autor: Kedlubna

Otázka: Máte informace o tom, co už u nás či v okolí (střední Evropa) Číňané vlastní?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK i ŠP: Máme :)

Odpovězeno: 11. 11. | 09:31Autor: Tomas Kuna

Otázka: Dobry den,
V poslednich letech se v mediich pomerne dost pise ve stylu "Cina se zabydluje v Africe", "Cina zacina ovladat JIzni Ameriku", "cinske firmy miri do Ceska". mezi radky lze vzdy vycist, ze je to tak trochu expanze do mist, kam Cina nepatri. Ceho se mame v pripade cinskych firem bat?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Principem liberalismu je mimo jiné svobodný trh a to, že se jedná o čínskou firmu by nemělo být na škodu :)
PK: Hodnocení působení Číny např. v Africe není jednoznačné a má pozitivní i negativní efekty. Myslím, že vzhledem k rostoucí roli Číny ve světě je jen dobře, když do Evropy některé čínské firmy přijdou co nejdříve, protože jen tak se může Evropa na jejich budoucí nástup připravit a snad se už i trochu probudit.

Odpovězeno: 11. 11. | 09:31Autor: občan

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, v jak dlouhém horizontu předpokládáte, že by v Čr mohl být sionistický finanční kapitál nahrazen(alespoň z větší části) čínským? Děkuji.

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK, ŠP: Nejsme bohužel specialisté na sionistický kapitál.

Odpovězeno: 11. 11. | 09:37Autor: Bertík

Otázka: Dotaz na pány diskutující: Jak se dnešní režim staví k Mao Ce-tungovi? Je nekriticky oslavován, nebo se přiznává, že měl i chyby? A v tom mauzoleu na náměstí skutečně leží ostatky Maa a je možné je tam vidět? Díky

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Oficiální stanovisko je, že Mao Zedong se dopustil 30% chyb a 70% věcí vykonal správně. Nicméně spousta lidí Mao Zedonga dodnes považuje alespoň v některých ohledech za přínos pro Čínu, včetně některých disidentů. Pokud jde o to, jestli leží v mauzoleu, sám nemohu soudit, neboť jsem nechtěl odložit baťoh při vstupu do mauzolea, takže jsem ho ještě neviděl.

PK: Já jsem jej viděl a jak mi řekla jedna Číňanka: je přesvědčená, že nahoře skutečný Mao sice neleží, ale je uložen v nepřístupných prostorách mauzolea.

Odpovězeno: 11. 11. | 09:40Autor: Karel

Otázka: V souvislosti s moznym koncem dolaru jako hlavni mezinarodni meny a jeho nahrazenim kosem men se mluvilo i o tom, ze se Blizky vychod stane mistem, kde spolu budou Spojene staty a Cina ostre souperit. Co si o tom myslite?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: Těžko říci. Na Blízkém východě je ropa, o kterou má Čína samozřejmě zájem. A je tam Írán, který má s Čínou lepší vztahy než s USA. Nechme se překvapit, jak se to bude vyvíjet.

Odpovězeno: 11. 11. | 09:45Autor: p.

Otázka: Jaká je teď a platová a cenová úroveň a jaký je rozdíl mezi východní a západní částí a mezi městy a venkovem ?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Úroveň platů např. v Pekingu pro člověka s VŠ je cca 5000 yuanů čistého, což je na čínské poměry velice slušné, ale jsou i lidé s příjmem maximálně 800 yuanů (servírky apod.) s čímž ale Číňan umí vyjít. Rozdíl mezi venkovem a městy je velký a na většině míst se jeho nárůst dosud nepodařilo zastavit.
Oficiální statistická data jsou k dispozici v angličtině zde (funguje jen v IE) http://www.stats.gov.cn/english/statisticaldata/Quarterlydata/

Odpovězeno: 11. 11. | 09:48Autor: Gwaihir

Otázka: Dobrý den. Dá se očekávat že se přílivem čínských investorů zvedne i příliv nekvalitních a zdráví škodlivých výrobků?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: Investoři budou investovat v Evropě a zde budou tedy i vyrábět. Výroba musí probíhat podle platných evropských norem. Je tedy na našich úřadech, jak si to ohlídáme.

ŠP: Nekvalitní a zdraví škodlivé výrobky jsou spíše problémem importérů než výrobců, kteří nakupují tyto výrobky kvůli nízké ceně.

Odpovězeno: 11. 11. | 09:54Autor: pavel

Otázka: "Trikem je státní regulace a všemocný úředník, který se rád nechá podplatit" jak můžete prohlásit takovou hloupost!Ano v naší "demokratické" republice je to normální ale v zemi kde je za to trest smrti nevím?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: Odpovědi v úvodníku byly trochu zestručněny. Obecně se dá říci, že vnímání hranice, od které má být korupce trestná, je v Číně posunutá. I čínská administrativa považuje korupci za závažný problém, se kterým se dnešní Čína potýká a vysoké tresty za korupci jsou jen důkazem toho, v jak závažný problém se korupce vyvinula. Korupce je v Číně veřejným tajemstvím.
O dění v ČR si iluze nedělám - taky vás fascinuje, že ta nejhezčí auta mají nejhezčí SPZ? :)

Odpovězeno: 11. 11. | 09:58Autor: Vaduz

Otázka: Dobry den, Jeffreey Sachs vidi jako zakladni bod cinske expanze uvolneni trhu se zemedelskymi komoditami a jeho predani malym farmarum na prelomu 70. a 80. let. Jak to vidite vy?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP,PK: To je na hodně dlouhou diskusi. Každopádně zapůjčení státní půdy malým farmářům není nic nového a v čínské historii se tak stalo několikrát. Dnes se to ukazuje být limitujícím faktorem - díky tomuto systému mohou rozhodnutím úřeníka přijít rodiny o půdu, na které hospodaří mnoho let, a o kterou má zájem některý z investorů. Tato nejistota příliš nenapomáhá stírání zmíněných rozdílů mezi městy a venkovem.

Odpovězeno: 11. 11. | 10:02Autor: mihal

Otázka: Mají v Číně vůbec nějaký sociální systém (veřejné zdravotní pojištění, veřejný důchodový systém)? Někde jsem četl, že na čínském venkově se platí ve všech školách školné ... je to pravda?
A závěrečná otázka: O Číně se mluví jako o komunistické. Není ale v praxi více kapitalistická, než třeba EU?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Sociální systém je ve stádiu vývoje. V současné době začíná probíhat reforma, která má zpřístupnit tyto služby i na vesnicích. Školné se platí po absolvování povinné školní docházky - 1. stupeň ZŠ a do budoucna se plánuje rozšíření na úroveň, která odpovídá našemu 2. stupni ZŠ. (Pro děti tzv. migrujících dělníků, kteří pracují v jiné provincii, než kde mají domovské právo, platí povinnost platit školné i na těchto stupních).
ad 2: samozřejmě, že ano :)

Odpovězeno: 11. 11. | 10:05Autor: Hedislick

Otázka: Dobrý den. Je Čína bezpečná? Myslím co se týká pouliční kriminality atd. Čím se dá na Číňany nejvíc zapůsobit a naco si dát případně pozor?
Díky Petr.

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: Nikde jinde na světě jsem se necítil na ulici bezpečněji. Daní za to je, že vás všude sleduje bedlivé oko policisty, hlídače nebo kamery.
ŠP: viz odkaz na článek v jedné z předchozích odpovědí

Odpovězeno: 11. 11. | 10:08Autor: Kamil

Otázka: Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jak si nejlépe proveřit čínskou firmu, se kterou hodlám v brzku obchodovat. Děkuji

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: Kontaktujte zastoupení českých organizací v zahraničí - Czechtrade nebo Obchodně-ekonomický úsek na ambasádách. Dalším způsobem může být využití služeb některé z renomovaných agentur,které se prověřováním zabývají. Vyvarujte se posílání peněz předem za cokoliv.
ŠP: Na škodu nemusí být nechat si od dotyčné společnosti zaslat podklady o její historii, umístění, fotografie kanceláří a případně zkontrolovat úroveň jejich webových stránek a nechat si prohledat čínský internet. Tyto praktiky jsou běžné i mezi čínskými firmami,vzhledem k tomu, že v Číně neexistuje žádná centrální databáze, jako je u nás obchodní rejstřík.

Odpovězeno: 11. 11. | 10:16Autor: Lukáš

Otázka: Jaký je rozdíl ve studiu na čínské a české univerzitě? Můžete, prosím, porovnat, v čem se studijní systémy liší nejvíce? Děkuji.

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Na čínských univerzitách se sice platí poměrně vysoké školné, nicméně univerzity zabezpečují velmi vysoký standard služeb (studovny, knihovny, přístup na internet, sportovní areály, menzy). Jsou umístěny v rozsáhlých kampusech, ve kterých bývá třeba i rozlehlý park a prakticky z nich nemusíte vystrčit nos.
Kvalita výuky záleží na kvalitě univerzity. Ovšem těžko se mi srovnává s Českem, jelikož sinologie je poměrně specifický a malý obor, kde mezi studenty a pedagogy jsou asi jiné vztahy než např. na VŠE nebo velkých oborech na UK.

PK: Podle studentů, které v Číně znám, je studium vysoké školy už celkem pohodová záležitost. Podle jejich slov je nejtěžší se na vysokou školu dostat, hlavní tlak na studenty je na střední škole, kde mají výuku mnohdy od 7 hodin ráno až do 9 večer.

Odpovězeno: 11. 11. | 10:20Autor: Kolář

Otázka: Kdy nás komunistická Čína bude mít upně v hrsti a nebo už má. Je vůbec ještě nějaká naděje, že můžeme být na Číně nezávislí.

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Na čínských výrobcích jsme již plně závislí. Nicméně oficiální postoj čínské vlády je obchodovat tak, aby z toho měly prospěch obě strany :)

PK: Míra závislosti je na nás. S rostoucí cenovou hladinou v Číně se bude zdražovat i místní produkce a výrobci se mohou přesouvat do jiných zemí (jako např. to již ohlásil Adidas). Politicky žádnou závislost nevnímám. Je to hlavně na nás, jakým způsobem budeme tyhle geopolitické šachy hrát, Čína se chová pragmaticky a zcela logicky. Je jen na nás, jestli si s tím budeme umět poradit nebo to dokonce využít.

Odpovězeno: 11. 11. | 10:22Autor: mudryki

Otázka: Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jestli se EU nějakým způsobem může bránit prototi záplavě levného a nekvalitního čínského zboží, a jak by Čína odpověděla západu na nějaké případné sankce.
Děkuji za odpověď

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: viz dřívější odpověď.
PK: odpověď na případné sankce vždy závisí na konkrétní situaci. Uvidíme to ostatně již brzy, protože Obama se chystá do Číny a zrovna minulý týden uvalila Amerika ochranné clo na dovoz potrubí pro plynovody.

Odpovězeno: 11. 11. | 10:29Autor: Filip

Otázka: Dobrý den. Zajímalo by mně, zda by jste dokázal odchadnout, proč v číně žádné demonstrace nevedli ke svrhnutí komunistického režimu. V čem se Čína tolik liší, že tamní odpůrci režimu neuspěli? Čína samozřejmě není osamocena, ale přesto. Lidé jsou chudí, úředníci zneužívají svou moc....

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Demonstrace nikdy nedosáhly takového rozsahu, aby to ohrozilo Stranu (vyjma roku 89). Přecijen spousta lidí je vděčná současnému režimu za zlepšení materiální situace. Důsledkem je jakási tichá dohoda o tom, že dokud KS Číny dosahuje rychlého ekonomického růstu, pak se většina politikou ani nezabývá.
PK: Mnoho lidí má prospěch ze stavu,který je dneska a ti se nepřidají snadno k něčemu, co by je uvrhlo do "chaosu". Jen KS Číny má 70 milionů členů a např. poměrně velké množství VŠ studentů se chce stát členem - není to ale jednoduchá procedura, čekací doba trvá cca 2 roky. Šanci mají jen ti nejlepší a např. každý týden musí předkládat zprávy o své činnosti. Prospěch ze současného stavu má ale mnohem více lidí, než jen členové Strany.

Odpovězeno: 11. 11. | 10:30Autor: slávek

Otázka: a kdy dojde k asimilaci,

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: z evolučního hlediska přispívá ke genetické diverzitě, nebál bych se jí :)
ŠP: to záleží na vás :)

Odpovězeno: 11. 11. | 10:38Autor: Tony

Otázka: Dobrý, předobrý den,
jaké je to studovat na škole v Číně? Jak Vás vnímají domorodci, nedochází k nějakým posměškům, šikanám?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Super, vřele doporučuji. Číňané na rozdíl od nás se k cizincům chovají velice pěkně, zvláště pokud projevíte zájem o jejich kulturu. Samozřejmě čím menší město, tím jste větší atrakce. Se šikanou jsem se nesetkal.Je pravda, že nacionalistické tendence sílí, zvláště ve velkých městech.

PK: Na Taiwanu jsem byl i v Taibei neustále ve středu pozornosti. V Pekingu je mnoho cizinců a Pekiňané jsou na cizince zvyklí a nevšímají si jich. Běloši to mají obecně o něco jednodušší, protože jsou vzorem krásy i na Taiwanu i na Pevnině. Teď se objevila např. rasistická aféra - více zde http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/nov/05/china-race-identity-crisis .Skrytý rasismus je problémem i na Pevnině i na Taiwanu.

Odpovězeno: 11. 11. | 10:39Autor: Inženýr Králík

Otázka: O Číně se běžně říká, že je to socialismus s kapitalistickou tváří. Myslíte si, že má Čína nějaký ucelený plán v ekonomickém slova smyslu? Připadá mi spíš jako drak, který neví, kam letí.

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP, PK: Spíše kapitalismus se socialistickou tváří. Ten drak zatraceně dobře ví, kam letí :)

Odpovězeno: 11. 11. | 10:46Autor: Michal

Otázka: Dobrý den,

Jelikož se Číně ze svého osobního zájmu trošku věnuji a četl jsem několik knih s její tématikou, tak se mi zdá, že v současné době se příliš nevěnuje vnitřním problémům Číny ,ale naopak se nekriticky opěvují úspěchy Číny. Nakolik je podle Vás Čína vnitřně slabá?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Je pravda, že v Číně panuje poměrně velké napětí mezi jednotlivými provinciemi. V poslední době sílí i separatistické tendence autonomních oblastí. Na druhou stranu období, kdy byla Čína sjednocená, v čínské historii mnoho není. I proto je v dnešní době pro systém důležitá jednota.
Problém většiny západních médií a politiků je, že nerozumí mechanismům, které v Číně fungují a tudíž nejsou schopni správně analyzovat situaci. Rovněž jim chybí erudice o čínské historii a čínském myšlení. Většinu reakcí současného režimu je totiž možné s těmito znalostmi alespoň pochopit, když už ne předvídat.

PK: Záleží na Číně, jakým způsobem se dokáže vypořádat s problémy:
- rozdíly mezi venkovem a městy; východem a západem
- ekologické otázky
- demografické otázky (menšiny, poměr dívek a chlapců)
- potřeba surovin
- sociální oblast
- byrokracie

Odpovězeno: 11. 11. | 10:49Autor: Pavel Švec

Otázka: Dobrý den,
myslíte, že Čína může převzít po USA roli ekonomického i politického hegemona světa na delší dobu (např. 100 let), aniž by politicky zkolabovala? Přece jenom je v Číně velké procento lidí žijící pod hranicí chudoby související s velkými sociálními rozdíly. Děkuji

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Pokud Čína půjde současným kurzem tak ano, ale nikdy nevíme, co se tam může stát. Nejsem si jist, jestli má velký smysl se zaobírat podobnými úvahami. Vemte si, jak svět vypadal před 100 lety - těžko někdo mohl uhádnout, v jakém stavu bude dnešní svět.

Odpovězeno: 11. 11. | 10:50Autor: jarda

Otázka: Dobrý den, můžete mi přeložit 皖-欧氏制作.
D ěkuji.

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: Znaky se nám zde nezobrazují správně, pošlete nám je prosím na email [email protected]

Odpovězeno: 11. 11. | 10:54Autor: Nový

Otázka: Dobrý den. Mám dotaz na sociální zabezpečení v Číně:
Kdo má nárok na starobní důchod, nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti a sociální podpory pro nízkopříjmové občany? Na jakých hodnotách jsou nastaveny parametry těchto dávek. Minimální mzda ?
Nejsou to významné příčiny úspěchu ?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: V současné době probíhá reforma, obecně vzato je v současné době sociální systém v Číně na mnohem horší úrovni, než v Evropě. Minimální mzda de iure existuje a de facto nebývá dodržována.
Více viz jedna z odpovědí dříve.

Odpovězeno: 11. 11. | 10:54Autor: Marian

Otázka: Kam myslíte, že by se Čína dostala, kdyby nebylo Mao Ce-tunga? Přece jen - když nastupoval k moci, číst a psát umělo sotva dvacet procent populace, mnohým dívkám podvazovaly matky chodidla do tradičních a bolestivých „zlatých lotosů“, aby se lépe provdaly, a nebyla vzácná dětská prostituce. ...

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: viz jedna z předchozích odpovědí

Odpovězeno: 11. 11. | 10:56Autor: Mirek

Otázka: Češi, kteří by uvítali kapitál z Číny by určitě i u nás narazili na českého úředníka, který se rád nechá podplatit. Nebo se pletu a tato čínská delegace se dá kontaktovat osobně bez mezičlánků v podobě českých lobistů ?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: Nejsem si jist, jestli otázce rozumím správně. Obecně Česká republika o zahraniční investice usiluje. Otázkou mohou být konkrétní podmínky, které jsou investorům nabídnuty.

Odpovězeno: 11. 11. | 11:11Autor: Běta

Otázka: Jaké bude mít vzestup Číny důsledky pro Česko, které je s ní rozhádáno už asi 50 let? Jsme opravdu jediní na světě kdo Cínu poučuje o lidských právech a každý rok hostí americkou figurku Dalajlámu?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: ŠP: Oficiální postoj naší politické reprezentace je jasný - uznáváme jednu Čínu a respektujeme nezasahování do vnitřních záležitostí. Pokud se s příští vládou, kterou si zvolíme, tento postoj nezmění, neočekával bych zhoršení vzájemných vztahů. Naopak tím, že i čeští politici začínají Čínu vnímat jako důležitého obchodního partnera, očekávám spíše oteplení vzájemných vztahů. Co se týká lidských práv, je to otázka, která u nás spíše zajímá občanskou společnost než politiky, z čehož také plynou jejich akce, které rádoby podporují zlepšení lidskoprávní situace. Ve skutečnosti jsou však zaměřeny na voliče. Osobně si myslím, že z našeho pohledu situace s lidskými právy není v Číně v pořádku, ale pokud ji budeme chtít změnit, musíme pochopit jak Čína funguje a myslí. Viz dřívější odpověď. Jinak jsme odsouzeni k neúspěchu.

Odpovězeno: 11. 11. | 11:13Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den. Jakou ekonomickou sílu podle vás představují země "šanghajské pětky" (Čína, Indie, Rusko, Irán, ..), jak významně mohou ovlivnit např. EU (viz například možný pád dolaru a s tím související turbulence), bude se jejich "kulturní kontext" dík ekonomické síle víc prosazovat?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: Je zřejmé, že to jsou obrovské země s velkou populací, tedy pokud nemají ekonomickou převahu již dnes, brzy tomu tak bude. Pád dolaru není v čínském zájmu, vzhledem k obrovskému množství devizových rezerv. (Všimněte si mimochodem, že půjčka Africe, která byla o víkendu ohlášena, bude poskytnuta v dolarech).

Odpovězeno: 11. 11. | 11:21Autor: Prokeš

Otázka: Dobrý den, když jsem byl mladý tak Japonsko vyváželo nekvalitní padělky a nabralo žádný ohled na autorská práva a nyní to ve velkém provádí komunistická Čína a daří se jí . Co nás čéká od komunistu z ČÍNY ?

Pavel Kacíř/Štěpán Pavlík: PK: V EU máme liberalizovaný trh a rozhodnutí o koupi zboží je čistě na zákazníkovi.

ŠP: Ochrana autorských práv se i v Číně postupně zlepšuje, ač stále není na uspokojivé úrovni. Kvalita zboží rovněž stoupá s rozvíjejícím se obchodem s EU.
Komunisté v Číně patří mezi elitu společnosti, rozhodně to dnes nejsou lidé v ošuntělém obleku, kteří mají problém dát dohromady souvislou větu ba naopak, většinou mají velice kvalitní vzdělání. Podívejte se např. na premiéra Wen Jiabao, který plně splňuje kritéria pro politika západního typu.


Děkujeme všem za položené otázky a přejeme příjemný den.

 

Právě se děje

Další zprávy