USA zamíří ven z krize o něco rychleji, míní analytici

Ekonomika Ekonomika
10. 11. 2009 9:50
Odborníci zlepšili svou vizi vývoje americké ekonomiky.
Barack Obama si uvědomuje, že práce bude ještě nějakou dobu v USA málo.
Barack Obama si uvědomuje, že práce bude ještě nějakou dobu v USA málo. | Foto: Reuters

Washington - Optimismus amerických ekonomů roste. Pouhý měsíc stačil k tomu, aby Spojeným státům předpověděli menší pokles ekonomiky letos a větší růst příští rok. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na vlastní listopadový průzkum mezi odborníky.

V něm se experti shodli, že letos klesne ekonomika USA pouze o 2,4 procenta, před měsícem to bylo 2,5 procenta. Zato na příští rok předpovídají růst o 2,7 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu optimističtější výhled než minulý měsíc.

Je pravděpodobné, že k této změně přispěl i předběžný odhad hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí, který zveřejnila vláda. Na rozdíl od předchozích tří měsíců, kdy HDP pokleslo o 0,7 procenta, předpovídá růst o 3,5 procenta.

Odborníci na ekonomiku jsou ve svých odhadech o něco střízlivější a předpokládají, že výsledný pohyb HDP nebude tak výrazný, nicméně ve čtvrtém čtvrtletí odhadují růst největší světové ekonomiky na 2,8 procenta.

Ke svým prognózám přidali ještě další, která není pro Američany příliš potěšující. Situace na trhu práce se podle ní bude zlepšovat jen pomalu a se zpožděním za pohybem hrubého domácího produktu. Podle prezidenta Baracka Obamy lze dostatečnou tvorbu nových pracovních míst očekávat nejdříve v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy