Osobní bankrot vyhlásil do září rekordní počet Britů

Obrazová sekce
6. 11. 2009 14:21
Lidé krachují častěji než firmy, číslo vystoupalo nejvýš od roku 1960.
Nezaměstnaní nemohou splácet své dluhy ani v Británii. I proto přibývá krachů.
Nezaměstnaní nemohou splácet své dluhy ani v Británii. I proto přibývá krachů. | Foto: Bank of England

Londýn - Britové bankrotují stále častěji, víc než podniky. Podle údajů agentury Insolvency Service vzrostl počet osobních bankrotů ve třetím čtvrtletí o 28,2 procenta na 35 242 případů. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle agentury jde o nejvyšší číslo od roku 1960, kdy se záznamy pořizují. A podle odborníků bude toto číslo ještě narůstat.

Ve Velké Británii, která dostala jeden z nejtvrdších úderů krize, krachují i podniky. Počet jejich bankrotů se však zvýšil méně než u jednotlivců - o 14,6 procenta. Přesto je počet krachujících podniků i nadále vysoký a v předchozím čtvrtletí vzrostl o 40 procent.

„Osobní bankroty porostou ještě nějakou dobu, přestože nyní sílí známky, že se ekonomika nakonec ve čtvrtém čtvrtletí vrátí k růstu," komentoval údaje ekonom IHS Global Insight Howard Archer. Důvodem je podle něj vysoká nezaměstnanost, která nejspíš ještě dál poroste.

Přestože Česko není recesí tak silně zasaženo jako ostrovní království, počet osobních bankrotů roste i u nás. Za tři letošní čtvrtletí jejich počet narostl trojnásobně. Jedním z hlavních důvodů však je fakt, že možnost osobního bankrotu umožňuje zákon teprve od loňského roku.

 

Právě se děje

Další zprávy