Irská ekonomika dostala horší známku, euro šlo dolů

Ekonomika Ekonomika
4. 11. 2009 14:34
Ratingová agentura Fitch snížila zemi tvrdě postižené krizí hodnocení o dva stupně.
Zrzavé hlavy, oranžovo-bílo-zelené vlajky. Vítejte v Irsku.
Zrzavé hlavy, oranžovo-bílo-zelené vlajky. Vítejte v Irsku. | Foto: Reuters

Dublin, Londýn - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Irska na stupeň AA minus. Kurz eura se vzápětí vydal dolů.

Doposud agentura Irsko hodnotila známkou AA plus. Vynechala tak známku AA a snížila hodnocení o dva stupně. Krok agentura odůvodnila dopadem krize na irskou ekonomiku. Z její strany jde navíc o druhé snížení hodnocení Irska po půl roce.

Zároveň ale dodala, že díky razantním škrtům protikrizovým opatřením irské vlády zanechává výhled ratingu na stabilní úrovni.

"Vláda zatím na fiskální konsolidaci reaguje energicky. Očekáváme další zpřísnění rozpočtových výdajů a úspěšnou revitalizaci bankovního sektoru," uvedla ratingová agentura.

Dědictví irské krize zastřeší "Bad bank"

Důvěru investorů vláda udržela hlavně tím, že slíbila seškrtat velký rozpočtový schodek. Pro nevymahatelná aktiva irských bank vytvořila vláda tak zvanou "bad bank" - zkaženou banku., do které chce vložit 54 miliard euro jako záruky za tato toxická aktiva.

Irské banky totiž například podobně jako ty švédské masivně investovaly mimo jiné i v Pobaltí, kde teď mají potíže se splácením bankovních úvěrů nejen podniky ale i domácnosti.

"Všechna tato opatření pomohla stabilizovat výhled irské úvěrové spolehlivosti," napsala agentura Fitch ve svém komentáři. S tím i navzdory dnešnímu výkyvu kurzu souhlasí i analytici.

"Pozitivní věc je, že ponechali stabilní výhled, což je pravděpodobně důležitější (než snížení ratingu)," řekl pro agenturu Reuters analytik společnosti Goodbody Dermot O'Leary. „Pokud se vláda bude držet své politiky, může to být snížení poslední," dodal.

Už dříve Irsku snížily své hodnocení také agentury Moody's a Standard&Poor's.

Keltský tygr na chvostu eurozóny

Irská ekonomika klesala nejvíce začátkem letošního roku, kdy hrubý domácí produkt v meziročním srovnání propadl o více než devět procent. Pro srovnání: ve stejném období spadla česká ekonomika "jen" o 4,8 procenta. Někdejší "keltský tygr" Evropy tak tehdy padal skoro dvakrát rychleji než Česko.

Foto: Reuters

Podle posledních dat Eurostatu ale ekonomika v letošním druhém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům zůstala beze změn a meziroční pokles se zmírnil na 7,3 procenta.

Rating je důležitým vodítkem pro investory. Čím vyšší má země rating, tím lepších podmínek zpravidla dosahuje, když na mezinárodních trzích požádá o poskytnutí úvěru. Naopak snížení ratingu zemi většinou obsluhu dluhů prodraží, protože věřitelé žádají za vyšší riziko neplnění závazků i vyšší úrok.

Irsko patří mezi krizí nejhůř postižené země šestnácti států eurozóny. To byl zřejmě také jeden z důvodů. Proč začal kurz eura po zprávě o snížení ratingu země padat dolů.

Vůči dolaru jednotná evropská měna smazala zisky a prodávala se na kurzu kolem 1,4740 dolaru za euro. Těsně před oznámením o snížení ratingu euro stálo asi 1,4765 dolaru.

 

Právě se děje

Další zprávy