Slovenský deficit se zvyšuje. Přesáhne 6,3 % HDP

jem
2. 11. 2009 15:25
Schodek slovenských veřejných financí se prohloubil na půl druhé miliardy eur (zhruba 40 miliard Kč).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Bratislava - Slovenský rozpočet se stále více propadá do červených čísel. V říjnu jeho deficit vzrostl o 117 miliónů eur, v přepočtu o 4,8 miliard korun. Původní plán, podle kterého měl slovenský deficit dosáhnout 2,3 % HDP, je ta tam. Nynější odhady hovoří o hodnotách kolem 6,3 %. Příští rok by ale slovenská vláda schodek ráda opět snížila na 5,5 % HDP.

Zatímco v minulém roce Slovensko hospodařilo s přebytkem ve výši 7,88 miliard slovenských korun (zhruba 260 milionů eur), za deset měsíců letošního roku už se tamní vláda stihla zadlužit půldruhou miliardou eur. Deficit slovenských veřejných financí je způsoben propadem příjmů a zvýšením výdajů rozpočtu.

Zadlužování bude pokračovat

Příjmy v letošním roce klesly zhruba o deset procent na 8,21 miliardy eur, výdaje stejnou měrou vzrostly a to na 9,75 miliard eur. Tato čísla jasně odrážejí působení globální ekonomické krize na slovenskou ekonomiku.

Na vzniklou situaci reagoval na konci října slovenský parlament schválením návrhu zákona, který zvýší slovenský schodek na trojnásobek. Deficit tak oproti původnímu plánu nebude činit 1,01 miliardy eur, ale vyšplhá se na 3,13 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy