Největší a nejmenší dlužník mezi státy? Irsko a USA

hp
30. 10. 2009 15:25
Agentura Bloomberg a ekonomický kanál CNBC sestavily vlastní žebříček nejzadluženějších zemí
Dolary. Ilustrační snímek.
Dolary. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Žebříček zemí

1. Irsko  1267 %
2. Švýcarsko 422 %
3. Velká Británie 408 %
4. Nizozemí 365 %
5. Belgie 320 %
....
14. Německo 178 %
....
18. Austrálie 111 %
19. Maďarsko 105 %
20. USA 94 %

Praha - Kdo vyjde ze světové ekonomické krize jako největší dlužník? Otázku, která přichází v době debat, kdy a zda vůbec ukončit vládní finanční injekce do ekonomik, se pokusily zodpovědět americká zpravodajská agentura Bloomberg a ekonomický kanál CNBC.

Podle dat Světové banky sestavily žebříček dvaceti vyspělých států a srovnaly je podle toho, kdo relativně nejvíc nalil do své ekonomiky. Miliardy přitom poměřovaly s hrubým domácím produktem dané země, tedy s nejběžněji využívaným měřítkem výkonností ekonomiky.

Irsko vítězí

A vyhrálo Irsko. Země, jejíž hospodářství před krizí bylo dáváno za vzor, investovala do záchrany svých financí, firem a celé ekonomiky 1267 procent toho, co dokáže vyrobit.

Bloomberg a CNBC porovnávaly hrubý vnější dluh s HDP. Protože některé země ještě nezveřejnily svá čísla z druhého čtvrtletí roku, použily u některých zemí data z prvního čtvrtletí. Ty pak porovnaly s hrubým domácím produktem roku 2008.

Podle tohoto žebříčku patří mezi další nejzadluženější ekonomiky po Irsku Švýcarsko a Velká Británie.

Naopak dvacítku vyspělých ekonomik uzavírají Austrálie, Maďarsko a Spojené státy americké jakožto státy, které utratily za svou záchranu relativně nejméně.

Údaje o České republice žebříček neuvádí.

 

Právě se děje

Další zprávy