Volvo už není švédské. Ford prodal firmu Číňanům

jem
23. 12. 2009 11:40
Prodej značky Volvo čínskému výrobci aut Geely je na spadnutí.

Praha - Americká automobilka Ford Motor se v zásadě dohodla na prodeji ztrátové švédské divize pro výrobu osobních vozů Volvo Car čínské firmě Geely. Oznámila to dnes společnost. Dodala, že podpis definitivní dohody očekává v prvním čtvrtletí a dokončení transakce ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Jde o další věhlasnou značku, která kvůli ekonomické krizi skončí v síti čínských společností skupujících v Evropě a Americe skomírající podniky.

Kromě investice a proniknutí na euroamerický trh by se Číňané koupí Volva dostali také k dalším vyspělým technologiím, které by jim pomohly ve snaze přeorientovat se z výroby aut pro chudé na luxusnější automobily.

Jednání začalo už v roce 2008 a nyní, jak potvrdil i zakladatel čínské automobilky Geely Li Šu-fua, dospělo ke konci.

Příliv čínského kapitálu do evropských a amerických automobilek jde v ruku v ruce s příchodem čínských aut na evropský a americký automobilový trh. Číňané již odkoupili legendární značky Hammer, Land Rover, Aston Martin či Jaguar.

Výhodou čínských výrobců je velký kapitál, schopnost rychle se přizpůsobit novým trhům a ochota radikálně snižovat náklady. Čínská vozidla se už dostala i na český trh. Svůj model CEO v ČR nedávno představila automobilka ShuangHuan. Jak se zdá, čínské ekonomice může, jako jedné z mála, globální ekonomická krize paradoxně pomoci.

Auto za 189 tisíc: čínské vozy jsou k dispozici i v Česku - podívejte se

 

Právě se děje

Další zprávy