Čína míří z krize stále rychleji. Potáhne další země

Ekonomika Ekonomika
22. 10. 2009 9:56
Čínská ekonomika zostřila tempo růstu. Letos chce zvýšit HDP o 8 procent.
Čína do své ekonomiky nalila biliony.
Čína do své ekonomiky nalila biliony. | Foto: Reuters

Peking - Kolos se pomalu ale jistě valí z krize ven. Jedna z největších ekonomik světa, čínská, se nejspíš opravdu vrátila k růstu. Ve třetím čtvrtletí totiž meziročně vzrostla o 8,9 procenta. Znamená to zrychlení růstu oproti minulému čtvrtletí, kdy rostla o 7,9 procenta.

Čínskému hospodářství pomohla podpůrná opatření, která státní kasu stála čtyři biliony jüanů, tedy asi 10,2 bilionu korun. Vláda je začala zavádět už na konci loňského roku a stále se jich drží.

Čtvrtletní výsledek analytiky nijak nepřekvapil, a potvrzuje tak jejich předpověď, že se Číně podaří vybřednout z krize mezi prvními. Zároveň také upozorňují, že vyvede z potíží i zbytek světa.

Hrubý domácí produkt vzrostl podle Národního úřadu pro statistiku za letošní tři čtvrtletí o 7,7 procenta. "Můžeme s jistotou říci, že dosažení osmiprocentního růstu HDP je pro tento rok zcela jisté. Bez jakýchkoliv pochyb," řekl agentuře Reuters Li Xiaochao, mluvčí statistického úřadu.

Stimulační opatření Čína nasměrovala především do rozvoje infrastruktury, jako byla výstavba silniční a železniční sítě. Tím se jí částečně podařilo vynahradit výpadek exportu, který způsobila snížená zahraniční poptávka po čínském zboží. Pokles exporty nyní klesá.

Čína se také snažila povzbudit poptávku na domácí půdě. Maloobchodní prodej vzrostl od loňského září o 15,5 procenta, průmyslová výroba o 13,9 procenta.

Podpora zatím stále pokračuje. Investice do továren, stavebnictví a objem dalších fixních aktiv se za letošní tři čtvrtletí zvýšily na 15,5 bilionu jüanů, tedy asi 39,4 bilionu korun. Jak se však ekonomika zachová, až do ní vláda přestane pumpovat peníze, zatím statistici nepředpovídají.

 

Právě se děje

Další zprávy