Změna na Wall Street: Zločin poprvé odhalují odposlechy

Tomáš Fránek
20. 10. 2009 17:18
Po pátečním obvinění Raja Rajaratnama jsou vyšetřovatelé na stopě dalších podvodů
Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

New York - Americké finančníky z Wall Streetu nečekají klidné dny, skandál týkající se zneužívání důvěrných informací  při obchodování se rozrůstá do stále větších rozměrů.

A kromě toho, že jde asi o největší skandál má celý případ ještě jedno historické prvenství. Poprvé v historii použili vyšetřovatelé při získávání důkazů odposlechy.

Časy se mění

Ty se ve Spojených státech dosud používaly pouze při vyšetřování obchodu s drogami nebo organizované kriminality.

„Časy se mění, vyšetřovatelé budou odposlechy častěji využívat v boji proti kriminalitě finančníků," řekl agentuře Bloomberg prokurator Preet Bharara.

Už v pátek vyšetřovatelé zatkli amerického miliardáře Raju Rajaratnama.

Ten je obžalovaný z nezákonných obchodů s akciemi na burze, které mu vydělaly přes 25 milionů dolarů. Úřady současně s ním v pátek zatkly pět dalších manažerů z korporací a hedgeových fondů, kteří nezákonně obchodovali s akciemi koncernů jako je IBM, Intel nebo Google.

 Rajaratnam je zakladatel jednoho z největších hedgeových fondů na světě, Galleon Group a časopis Forbes ho letos zařadil na 559. místo v žebříčku nejbohatších lidí světa s majetkem 1,3 miliardy dolarů.

Informace z IBM

Skandál otřásl i IBM. Firma už propustila viceprezidenta a odborníka na snižování nákladů Roberta Moffata, který by dokonce považován za budoucího šéfa firmy. Modrat je jeden z obviněných, přes něj se podle vyšetřovatelů dostávaly ven z firmy o zisku a finanční situaci IBM.

Podle agentury Bloomberg ale zatýkání nekončí. Vyšetřovatelé jsou na stopě dalších skupin, které zneužívaly informace. „Zásah se bude týkat obchodníků, manažerů hedgeových fondů i právníků z Wall Streetu," uvedli pro agenturu zdroje obeznámené s výsledky vyšetřování.

Podle deníku Wall Street Journal vyšetřovatelům pomohli i někteří bývalí Rajaratnamovi  kolegové.

 

 

Právě se děje

Další zprávy