Apple díky Macům přestál rok krize s rostoucími zisky

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 10. 2009 9:50
Počítačový gigant vydělal za čtvrtletí o 47 procent víc než vloni.
O iPhone byl větší zájem než kolik Apple zvládl vyrobit. Prodej poznamenaly potíže s výrobou.
O iPhone byl větší zájem než kolik Apple zvládl vyrobit. Prodej poznamenaly potíže s výrobou. | Foto: Ondřej Besperát

San Francisco - Přenosné počítače s logem nakousnutého jablka pokořily ekonomickou recesi. Prodej počítačů Mac i iPhonů trhal v posledním finančním čtvrtletí firmy končícím 26. září, rekordy. A do výšin poslal i cenu akcií.

Apple v pondělí po včerejším uzavření akciového trhu zveřejnil, že jeho čistý zisk v posledním čtvrtletí vzrostl meziročně o 47 procent na 1,67 miliardy dolarů. Tržby vzrostly o celou čtvrtinu na 9, 87 miliardy a předpovědi tak překonaly o necelých 700 milionů dolarů.

Podle agentury Reuters má hlavní podíl na úspěchu technologického gigantu právě Mac, který do kasy Applu přináší tradičně největší část tržeb. Prodej těchto počítačů vzrostl o 17 procent, čemuž hodně pomohl prodej laptopů, který vyskočil dokonce o 35 procent. V době, kdy světový trh s osobními počítači stojí na místě je takový úspěch nevídaný.

Zatímco počítače odhady prodeje vysoce překonaly, populární iPhony i přehrávače iPod za předpověďmi zaostaly.

Telefonů s dotykovým displejem sice Apple prodal o půl milionu víc, ale kvůli výrobním potížím zaostal za odhady asi o 100 tisíc kusů. Společnost přiznala, že po celé čtvrtletí poptávka převyšovala nabídku.

Ještě o něco hůř si vedly iPody, kterých se v meziročním srovnání prodalo o osm procent méně.

Zpráva o zisku nepoznamenaném krizí ovlivnila i cenu akcií Applu. Vyhnala ji o 7,5 procenta výš, nad 204 dolarů za akcii, což znamená překonání dosavadního rekordu 202,96 dolaru z konce roku 2007.

„Jsou to úžasná čísla. Apple je zřejmě ztělesněním nejlepšího příběhu o úspěchu na technologickém poli, jde možná o největší růst akcií na trhu. Vsadím se, že jejich cena může za šest až devět měsíců vyrůst až na 250 dolarů," uvedla pro Reuters Jane Snorek, analytička First American Funds.

Celoroční výsledky společnosti Apple mohou být i pohádkou o pokoření krize. Ve stejném roce, kdy recese tvrdě dopadla na řadu firem, Apple zvýšil čistý zisk o 18 procent a tržby o 13 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy