Tohle Obama chtěl? Vozíky na golf jsou skoro zadarmo

Zdeněk John
19. 10. 2009 19:07
Fiasko. Tak hodnotí novináři Obamovu snahu ekologicky podpořit průmysl
Foto: Reuters

New York - Golfové vozíky se staly ve Spojených státech málem nedostatkovým zbožím. Stačila maličkost: snaha amerického prezidenta Baracka Obamy přimět automobilky, aby víc pozornosti věnovaly vozům poháněným elektřinou, které znečišťují ovzduší méně než klasika na benzin a naftu.

Dotace americké vlády na nákup elektromobilů však způsobily, že golfové vozíky (ano, jezdí na elektřinu) jsou za polovinu dřívější ceny. A nekupte to, když je to tak levné, řekli si Američané.

Obamovy snahy věnovat vládní dotace na podporu průmyslu, ale zároveň ekologie, si všiml respektovaný list The Wall Street Journal Europe. A rovnou ji označil pravým jménem: fiasko.

Příklad daňové politiky

Je to dokonalý příklad daňové politiky v éře prezidenta Baracka Obamy, napsaly zmíněné noviny.

Daňový kredit od Obamovy vlády na nákup elektřinou poháněného stroje činí 5500 dolarů. Golfový vozík stojí i 8000 dolarů, v lepší verzi 10 tisíc. "Získat některé modely můžete absolutně zadarmo," citovaly noviny Rogera Gaddise z oklahomské firmy Ada Electric Cars. "Není to snad ta nejbezvadnější věc, jakou jste kdy slyšeli?"

Stačí maličkost, aby vozík na golf splňoval Obamovu podmínku pro přiznání dotace. Přidejte zrcátko a bezpečnostní pás.

Firmy na Floridě dokonce nabízejí takzvaný zpětný odkup. Zákazník si "koupí" vozík na golf (s dotací ho má zadarmo) a vzápětí pronajme. A pak již jen inkasuje nájem. Navíc na vozíky neplatí žádné množstevní limity: koupit si jich můžete, kolik chcete. Všechny s dotací.

The Wall Street Journal to komentuje slovy: Mysleli jste si, že nejhorší způsob dotace je šrotovné. Kdepak...

 

Právě se děje

Další zprávy