Ropa stojí nejvíc od začátku roku, cena poroste dál

hp
19. 10. 2009 9:44
Cena americké ropy se dnes vyšplhala na 79,05 dolaru za barel. Dosáhla tak nového maxima pro letošní rok.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Cena za barel americké ropy dnes po několikadenním růstu cen na burze vystoupala na rekordních 79,05 dolaru, tedy na letošní maximum. Poté však mírně klesla zpět na 78,57 dolaru. Severomořská ropa Brent podražila o šest centů na 77,05 dolaru. 

Investoři ale vyčkávají, zda očekávané ekonomické výsledky amerických korporací nepoukáží na výraznější oživení trhu. Očekávané čtvrtletní výsledky hospodaření americké technologické společnosti Apple či strojírenské Caterpillar by totiž mohly podpořit růst ceny ropy i v tomto týdnu.

Výsledky v minulém týdnu zvýšily ceny komodit. Za jejich dnešní oslabení zřejmě mohou v pátek zveřejněné slabé ekonomické výsledky společností Bank of America a kolosu General Electric.

"Ceny ropy se v současnosti obchodují velice vysoko, uvážíme-li fakt, že Spojené státy mají stále ještě velké zásoby," uvedl pro agenturu Reuters analytik komoditního trhu Commonwealth Bank of Australia David Moore.

Cena ropy, která za poslední týden vzrostla o 9,4 procenta, se dosud zvýšila o 13 procent. Americká ropa tak od sedmého října podražila téměř o 9 dolarů za barel.

 

Právě se děje

Další zprávy