Američané ohlásili konec recese. Teď už doopravdy

Zdeněk John
13. 10. 2009 10:38
Problém, který protáhne krizi o další měsíce: lidé bez práce

Washington -.Největší recese od 30. let minulého století ve Spojených státech skončila, je přesvědčena instituce vystupující pod zkratkou NABE, tedy Národní sdružení podnikových ekonomů.

Pánové z firem nejsou první, kdo předpokládají, že výkonnost americké ekonomiky už jde v těchto dnech nahoru. V tom se shodují i Fed, Obamova administrativa či někteří uznávaní investoři, jako třeba Warren Buffett.

"Velká hospodářská recese skončila," citovaly agentury úřadující šéfku sdružení Lynn Reaserovou. "Naprostá většina podnikových ekonomů si myslí, že recese skončila, ale že hospodářské oživení zřejmě nebude tak silné, jak bývá po výrazném poklesu ekonomiky obvyklé."

Jenže stejně tak si všichni notují v tom, že konec recese zdaleka neznamená konec krize.

Svět nyní sedí na penězích, které se z trhů ztratily kvůli obavám svých majitelů z předpokládaného dalšího vývoje. Teď se zvolna vrací do hry: rostou akciové trhy, ropa se vrátila na úroveň, na které byla před rokem.

Co však děsí analytiky, kteří se zabývají vývojem rozhodujících ekonomik světa, je to, že za současnými zisky či růstem akcií nestojí zdravý základ - tedy výkonnost firem - ale právě přehnaná očekávání a touha investorů nenechat si ujet vlak.

Příliš brzo na cílový praporek

„Úroveň globální produkce je zcela určitě pod úrovní, jež byla ve stejném období minulého roku," píše ve své analýza ČSOB.
Podobně jako v Evropě (včetně České republiky) i v USA se očekává další růst nezaměstnanosti, a to je právě ten důvod, proč spolu s recesí nemůže být cílovým praporkem odmávána i krize. Teď je v USA bez práce 9,8 procenta lidí, na počátku příštího roku jich bude nejspíš o procento více.

Američané budou utrácet ještě méně než nyní, což znamená, že spotřebitelská poptávka se nepřidá k Obavovým vládním injekcím, jak by bylo třeba.

O značnou část oživení se tedy budou muset postarat firmy, od nichž se očekává obnova zásob. V době, kdy si ekonomika vedla nejhůř, řada podniků vyprazdňovala sklady, aby se přizpůsobila slabší poptávce. Většina respondentů se rovněž domnívá, že zhruba tříletý propad na realitním trhu se chýlí ke konci, což povede k růstu investic do obytných domů.

Nynější recese americké ekonomiky začala v prosinci 2007 a je nejdelší a nejhlubší od 30. let minulého století. Způsobil ji kolaps tamního realitního trhu a následná globální úvěrová krize.

 

Právě se děje

Další zprávy