Ropy bude potřeba víc, odhaduje agentura pro příští rok

Zdeněk John
9. 10. 2009 15:17
Poptávka po ropě stoupne s oživením ekonomik
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ropy bude třeba víc, shodla se Mezinárodní agentura pro energii ve svém novém odhadu poptávky po této surovině.
Dávám tím signál nejen obchodníkům s ropou, ale i stratégům finančních či dalších trhů: Očekáváme, že dopady krize do ekonomik jednotlivých států budou odeznívat. A s každým oživením přichází hlad po surovinách.

Zatímco v první polovině roku i v této chvíli například brázdí dálnice po Evropě zhruba o pětinu kamionů méně než před krizí (na počátku roku to dokonce bylo o třetinu), první známky oživení poptávky po zboží samozřejmě vrátí řidiče, kam patří: za volant. Ale také k benzinovým pumpám.

Od této želené logiky se odvíjí očekávání, že poptávka po ropě poroste. Agentura očekává, že jí bude třeba 86,1 milionu barelů denně, tedy o 1,7 procenta víc než letos.

Experti nepatrně zvýšili i výhled na letošní rok, i nadále však čekají letos pokles poptávky, a to o 1,9 procenta.

Všichni se však příštího roku bojí a všechny prognózy doprovázejí varování, že nic není jistého - ani ve světě komodit. Proto roste k rekordní úrovni cena zlata (1050 dolarů), proto na nízkých hladinách nervózně přešlapuje americký dolar.

Zásoby ropy v zemích OECD  na konci srpna podle IEA odpovídaly spotřebě na příští dva měsíce. To znamená, že se mírně snížily.
Agentura (IEA) plní roli poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí včetně České republiky, poznamenává ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy