Oktoberfest skončil, uškodily mu hrozby terorem

ČTK ČTK
4. 10. 2009 20:25
Návštěvníky mohly odradit i vysoké ceny piva
Nashledanou příští rok.
Nashledanou příští rok. | Foto: Reuters

Mnichov - V srdci německého Bavorska skončil po 16 dnech 176. ročník světově nejproslulejších pivních slavností Oktoberfest.

Přestože jim letos v Mnichově přálo počasí, návštěvníků přilákaly zhruba o 300 tisíc méně než očekávaných šest milionů. Údajně je odradila hrozba terorismu.

Ještě loni na mnichovskou Tereziánskou louku dorazilo přes šest milionu lidí, přestože počasí s organizátory "nespolupracovalo".

Strach z Al-Káidy

Hlavní organizátorka Oktoberfestu Gabriele Weishäuplová uvedla, že za očekáváním zůstala návštěvnost kvůli teroristickým hrozbám údajných příslušníků Al-Káidy.

Před Oktoberfestem i během něj se na internetu objevilo několik varování před teroristickými útoky. Některé výhrůžky odkazovaly na konkrétní cíle včetně mnichovských slavností, do jejichž poločasu letos navíc spadaly německé parlamentní volby.

Návštěvníci z celého světa se letos museli smířit s viditelně zostřenými bezpečnostními opatřeními. Policisté například namátkově prohledávali i příruční zavazadla lidí mířících na Tereziánskou louku.

Daleko za rekordem

Letos se tam ve 14 obřích montovaných stanech a na zahrádkách vypilo zhruba 6,5 milionu litrů zlatavého moku, což je oproti loňsku jen mírný pokles o 0,1 milionu mázů.

Nejvíce návštěvníků se nechalo vyhlášeným pivem, klobáskami a rožněnými specialitami i pouťovými atrakcemi na Oktoberfest zlákat v roce 1985. Tehdejší rekord 7,1 milionu návštěvníků zůstává už téměř čtvrt století nedosažitelnou metou.

Jeden takřka každoroční rekord však padl i na letošních slavnostech bavorského piva. Jeden tuplák přišel v průměru na 8,30 eura (zhruba 210 Kč), takže oproti loňsku podražil přibližně o 30 centů, a to i navzdory doznívající hospodářské krizi.

Oktoberfest má původ ve svatební slavnosti z října roku 1810, kdy si bavorský korunní princ Ludvík bral princeznu Terezu Saskou-Hildburghausenskou. První Oktoberfesty (říjnové slavnosti) začínaly v říjnu, kvůli počasí se však po několika letech zahájení přesunula na září. Letošní Oktoberfest začal 19. září.

 

Právě se děje

Další zprávy