Krize válcuje luxusní hotely v USA. Nemají na dluhy

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 9. 2009 20:00
Vlastníci luxusních hotelů v USA přestřelili s expanzí, teď nemají na splátky.
Americké hotely luxusem nešetří, ale na splátky úvěrů nemají. Ilustrační foto.
Americké hotely luxusem nešetří, ale na splátky úvěrů nemají. Ilustrační foto. | Foto: stavbaroku.cz

Los Angeles - Před příchodem hypoteční krize se zadlužovaly do astronomických výšin, teď plní seznamy společností, na něž je třeba si dát pozor. Luxusní hotely ve Spojených státech jsou podle společnosti Realpoint, která se zabývá odhadem úvěrových rizik, jen krůček od potíží. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Podle zjištění Realpoint dluží 1500 luxusních hotelů více než 24, 5 miliardy dolarů, zatímco jejich pokoje, kde jedna noc přijde na více než 850 dolarů, zejí kvůli krizi prázdnotou.

Některé hotely, které za půjčky ručí svými budovami, se dostaly na seznam rizikových žadatelů o úvěr, protože své závazky splácí pozdě nebo jim dramaticky klesá obsazenost.

"Všechny oblasti vykazují finanční tíseň, ale luxusní segment je zatížen mnohem vyššími půjčkami a je tedy více zasažen," řekl agentuře Bloomberg Frank Innaurato, šéf sekce Realpoint, která se zabývá cennými papíry zajištěnými zástavním právem ke komerčním nemovitostem.

Majitelé ubytovacích zařízení na vrcholu úvěrové vlny svá zařízení rozšiřovali a hromadili majetek a zaručili se svými hotely za úvěry ve výši 83,4 miliardy dolarů v letech 2006 až 2007. Obsazenost těch nejdražších řetězců však spadla na 60 procent oproti 70 procentům plných pokojů o rok dříve.

Na "blacklistu" jsou slavná jména

Problém má nadosah například pětihvězdičkový hotel Four Seasons v San Francisku, který slouží jako jistina za půjčku 90 milionů dolarů. Podle společnosti Realpoint už dokonce začaly přípravy na převzetí zadlužené nemovitosti.

O záchranu bojuje Dream Hotel v New Yorku, který svým hostům nabízí povlečení z egyptské bavlny či iPod. Stal se zástavou za půjčku 100 milionů dolarů pro společnost Surrey Hotel Associates, která jej vlastní.

"Snažíme se restrukturalizovat dluh a odložit platby. To, co se nyní děje nám, se bude dít dál mnoha hotelům na současném trhu," konstatoval viceprezident společnosti Surrey Hotel Rivaz Akhtar.

A seznam ohrožených hotelů pokračuje dál. Arizona Grand Resort se 640 pokoji je byl v prosinci minulého roku obsazen jen z 64 procent, oproti 70 procentům o rok dřív. Hotel je zástavou za úvěr 190 milionů, jehož splátka se opozdila už o 90 dní.

Dalším na seznamu je například oblíbený Four Season v New Yorku, kde cena standardního pokoje s obřím letištěm začíná na 855 dolarech za noc. Je spolu s dalšími třemi hotely luxusního řetězce jistinou za půjčku 344 milionů dolarů. Obsazenost spadla do letošního června na 57 procent z původních 73 procent v roce 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy