Vynálezci se přou s eBay o Skype, chtějí ho získat zpět

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 9. 2009 13:48
Je tu nová žaloba, spor o revoluční technologii volání přes internet nabývá na síle

San Francisco - Tvůrci internetového telefonování Skype se soudí s jeho vlastníkem eBay a skupinou investorů, která chce Skype koupit. Niklas Zennström a Janus Friis je obvinili z porušování autorského práva. Potenciálně tím můžou přerušit chystanou transakci za 1,9 miliardy dolarů.

Žalobu předložila tento týden u okresního soudu v severní Kalifornii švédská společnost Joltid Ltd, kterou Zennström a Friis vlastní. Zennström a Friis uvádějí, že Skype používá jejich technologii bez jejich autorizace. Žádají proto trvalý soudní zákaz Skypu a náhradu škod. Joltid je přesvědčen, že škody představují nejméně 75 milionů dolarů za den.

Každou vteřinu stahuje Skype šedesát lidí

"Každý den, kdy společnosti Skype nechávají software k webovému telefonování na internetu ke stažení, si uživatelé Skypu stahují autorsky chráněný materiál Joltidu zhruba šestkrát za vteřinu," uvádí žaloba.

eBay obvinění razantně odmítla jako neopodstatněné a opírá se o právní i faktické chyby.

eBay si pro Skype pořídila od Joltidu na technologii licenci. Kvůli nejistému výsledku právních tahanic, které o softwarových právech vede Joltid a Skype v Británii, začal ale eBay jako alternativu vyvíjet svůj vlastní software.

"Jejich obvinění a nároky postrádají skutkovou podstatu a zakládají se na elementárních právních a faktických omylech," uvedl eBay ve zprávě ke kalifornské žalobě.

Analytici označovali Skype za nesourodou divizi internetové aukční síně a mnozí dlouho naléhali, aby ho eBay vyčlenila či prodala. Ta odsouhlasila, že prodá 65 procent Skypu za 1,9 miliardy dolarů konsorciu firem. Jsou mezi nimi Andreessen Horowitz zakladatele podniku Netscape Marka Andreessena, spekulativní investor Index Ventures, privátní investiční skupina Silver Lake a kanadský fond Canada Pension Plan Investment Board.

Joltid označil jako žalovanou stranu i tyto podniky.

Skype žaluje vynálezce, vynálezci Skype

Informované zdroje minulý týden uvedly, že se Zennström a Friis obrátili na několik soukromých investičních skupin, aby se pokusili svůj někdejší podnik získat zpět.

Skype letos v Británii u soudu zažaloval Joltid, aby se s ním spor o softwarové licence vyřešil. Joltid ale vyrukoval s opačnou žalobou, podle níž Skype porušuje původní dohodu. Předpokládá se, že se proces v Británii uskuteční na začátku příštího roku, napsala agentura Reuters.

Novinkou technologie, kterou používá Skype k telefonování je, že nepřenáší samotný hlas, ale mění jej v data kódovaná do jedniček a nul. Ty pak přenáší přes internet po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy