Americké firmy škrtají luxus, zaměstnancům končí zábava

Tomáš Fránek
15. 9. 2009 17:21
Firmy, které dostaly pomoc od státu, zveřejnily plány na úspory.
Uskromnit se musí i zaměstnanci banky AIG.
Uskromnit se musí i zaměstnanci banky AIG. | Foto: Reuters

Washington -  Americké firmy, které na svoji záchranu potřebovaly miliardy dolarů z kapes daňových poplatníků, už nebudou platit za luxus a zábavu.

Firmy, které získaly od státu pomoc ve výši 700 miliard dolarů, tak na svých internetových stránkách zveřejnily opatření na snížení nákladů na luxus a zábavu. K tomu je vyzvalo ministerstvo financí. A je to poučné čtení.

Chrysler Financial Services, finanční divize automobilky Chrysler, zveřejnila podle agentury AP na patnácti stranách soubor opatření, které mají šetřit peníze.

Zaměstnanci tak už nedostanou proplacenu návštěvu soukromých klubů, masáží či koupi večerních šatů nebo smokingů.

Spropitné je omezeno na dvacet procent, v případě, že si zaměstnanci půjčí auto, tak si musí vybrat menší a na spotřebu méně náročné vozidla.

Podobné omezení platí i pro zaměstnance automobilky Chrysler nebo pro finanční skupinu General Motors GMAC Financial Services.

Šetřit mají i banky. Společnost AIG omezila firemní večírky, ty, které se budou konat, musí být přednostně v prostorách firmy. Bank of America už nebude platit nadstandardní opravy kanceláří.

Citigroup se zase rozhodla, že firemní letadlo pro soukromé účely už bude využívat jenom výkonný ředitel firmy. Ten ale musí požádat firmu o proplacení nákladů písemně.

 

Právě se děje

Další zprávy