Pfizer zval lékaře na golf, zaplatí rekordní pokutu

Tomáš Fránek
3. 9. 2009 11:15
Firma se zaplacením pokuty vyhne trestnímu stíhání
Foto: Reuters

New York - Největší výrobce léků na světě, společnost Pfizer, přepsal tabulky rekordních pokut pro farmaceutické firmy, musí totiž zaplatit obří sankci ve výši 2,3 miliardy dolarů (41,6 miliardy korun).

Jde o pokutu, kterou firma dostala za urovnání sporu souvisejícího s nezákonnou propagací léků. Firma tak zaplatí vůbec nejvyšší částku, kterou kdy některá z farmaceutických firem vynaložila za urovnání obvinění z porušení federálních pravidel pro léky.

Nejvíc v historii

"Částka podle ministerstva zahrnuje kriminální pokutu 1,2 miliardy dolarů, což je nejvíce v historii Spojených států," napsala agentura AP.

Co společnost Pfizer, která má už do roku 1993 pobočku taky v Česku, udělala? Podle americké vlády inzerovala čtyři léky a to včetně přípravku proti bolesti Bextra, pro jiné lékařské účely, než schválily americké regulační úřady.

Lék Bextra stáhl Pzifer z trhu v roce 2005 poté, co bylo prokázáno, že lék zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Firma nezákonně podporovala také anti-psychotické léky Geodon, antibiotikum Zyvoxid a lék na epilepsii Lyrica.

Společnost podle úřadů v rámci podpory prodeje svých léků včetně Viagry zvala lékaře na poradenská setkání v letoviscích, kde jim platila náklady a nabízela golf, masáže a jiné aktivity. "Lékaři mohli využívat různé požitky," uvedl prokurátor Mike Loucks.

Podle úřadů se počínáním firmy vytvořila situace, kdy mohlo dojít k ohrožení veřejného zdraví.

Reálné ohrožení pacientů

"Jde o reálné ohrožení pacientů, kteří nemají k dispozici přesné a úplné údaje o lécích. Boj s podvody ve zdravotní péči je jednou z hlavních priorit této vlády," uvedl podle CNN Thomas Perelli z úřadu prokurátora.

Podle ministerstva spravedlnosti by vyšetřování nebylo možné bez informací od lidí, kteří byli uvnitř firmy. Šest informátorů si tak mezi sebe rozdělí 100 milionů dolarů.

Firma navíc podle dohody musí provádět roční audit, musí vytvořit systém, který umožní nahlásit problematické chování prodejců léků a firma by také měla vystavovat na svých webových stránkách informace o platbách a darech lékařům.

Firma vydala prohlášení, že svého počínání v minulosti lituje.

Mluvčí Pfizeru Chris Loder potvrdil, že firma zaúčtovala částku 2,3 miliardy dolarů do svých nákladů již v posledním čtvrtletí loňského roku. "V souvislosti s tímto urovnáním nebudou zaznamenány žádné další jednorázové náklady," dodal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy