eBay prodává Skype za dvě miliardy dolarů

Ekonomika Ekonomika
1. 9. 2009 20:25
Volání zadarmo se zelenou kopretinou ve znaku má nové majitele
Foto: eBay

New York - Aukční portál eBay prodá svůj většinový podíl v internetové telefonní společnosti Skype. Za 1,9 miliardy dolarů ho koupí skupina soukromých investorů včetně spoluzakladatele společnosti Netscape Marca Andersona a investičních fondů.

eBay koupila Skype v roce 2005 za 3,1 miliardy dolarů, už delší dobu se ji ale snaží opět prodat. Podle vedení firmy má pro ni Skype „omezený synergický efekt."

Podle agentury Reuters eBay prodá 65 procent akcií Skypu, nadále si však podrží 35ti procentní podíl.

Šéf eBay: Dvě miliardy jsou málo

Dohoda tak hodnotu Skypu oceňuje na 2,75 miliardy dolarů. Jejími novými spolumajiteli jsou londýnský investiční fond Index Ventures, penzijní fond Canada Pension Plan a společnmost Andersen Horowitz.

Software firmy Skype umožňuje uživatelům internetu a mobilních telefonů hovořit spolu třeba i přes půl planety zadarmo nebo velmi levně.

Skype totiž narozdíl od tradičních hovorů přes mobil, které jsou přenášeny přes sítě mobilních operátorů, převádí lidský hlas v data, která posílá přes internet.

Výkonný ředitel eBay John Donahoe v květnu prohlásil, že dvě miliardy za kontrolní balík firmy s rychle rostoucím počtem uživatelů by považoval za nízkou cenu.

Skype má 405 milionů registrovaných uživatelů. Společnost eBay naznačila svůj záměr prodat kontrolní podíl ve Skype už počátkem roku. Původně se ale čekalo, že prodávat bude chtít až příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy