V USA od začátku roku zkrachovalo 84 bank, další padnou

Reuters Simona Holecová, Reuters
29. 8. 2009 21:20
Pád bankovního sektoru v USA navzdory příznivějším výhledům pro americkou ekonomiku nekončí
Sheila Bairová, ředitelka Federálního úřadu na ochranu vkladů, na tiskové konferenci na sklonku srpna 2009.
Sheila Bairová, ředitelka Federálního úřadu na ochranu vkladů, na tiskové konferenci na sklonku srpna 2009. | Foto: Reuters

Washington - Na sklonku prázdnin si ve Spojených státech udělaly neradostný součet: Během prvních osmi měsíců letošního roku už v zemi padlo plných 84 bankovních ústavů.

Navzdory příznivějším výhledům pro americkou ekonomiku totiž pád bankovního sektoru nekončí. Poslední tři "přírůstky" v řadě zkrachovalých společností se na soupisky dostaly tento pátek.

V pátek svou činnost pozastavila kalifornská Affinity Bank of Ventura, Bradford Bank z Baltimore a Mainstreet Bank z Minnesoty.

FED informoval, že klienty převezme Pacific Western Bank.

Největší z čerstvě padlých společností nich byla Affinity Bank s bilanční sumou činící 1 miliardu dolarů.

Federální úřad na ochranu vkladů (FDIC), u níž jsou banky pojištěné, přijde pád těchto tří ústavů celkově na 446 milionů dolarů. FDIC už vydal prohlášení, ve kterém uklidňuje veřejnost, že ve fondu pojištění bank leží v tuto chvíli 10,4 miliardy dolarů.

I tak je to méně, než se čekalo. List The New York napsal, že suma je nižší, protože si FDIC už odložil značnou sumu (údajně až 32 miliard dolarů) na očekávané krachy v příštím roce. A spekuluje se o tom, že federální úřad brzy požádá banky, kteří jsou celostátním systému pojištění vkladů zainteresované, aby zvýšily své odvody.

"Finanční instituce procházejí bolestivou fází identifikace úvěrových ztrát a očišťování bilancí. Očekáváme proto, že počet problémových bank a bankrotů se bude nadále zvyšovat - a to i v případě, že se ekonomická situace země bude postupně zlepšovat," řekla deníku šéfka FDIC Sheila Bairová.

FDIC si vede soupis problémových ústavů. V prvním čtvrtletí tohoto roku na něm figurovalo 305 bank, nyní je to již 416 bank.

 

Právě se děje

Další zprávy