Hyundai přesune výrobu z Indie, možná znovu do Česka

Ekonomika Ekonomika
28. 8. 2009 10:45
Hyundai chce vyrábět 70 tisíc vozů i20 v Evropě místo v Indii
Nošovická automobilka vyrábí modely i30. Produkci i20 nejspíš nepřevezme.
Nošovická automobilka vyrábí modely i30. Produkci i20 nejspíš nepřevezme. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Dillí - Další továrna s logem automobilky Hyundai Motor se příští rok objeví v některé z evropských zemí. Největší jihokorejský výrobce aut chce do poloviny roku 2010 přesunout více než třetinu výroby modelu i20 z Indie do Evropy.

Indickému deníku The Economic Times to řekl šéf indické divize automobilky H. S. Lheem. Společnost zvažuje přemístění této výroby do některého ze svých závodů v České republice, na Slovensku nebo v Turecku. To jí má pomoci získat daňové výhody.

Současné továrny s přesunem nepočítají

Přestože Hyundai a její dceřiná společnost Kia již mají továrny v Česku i na Slovensku, mluvčí obou závodů nepředpokládají, že by se výroba modelu i20 přesunula právě k nim.

Mluvčí nošovické továrny Petr Vaněk před měsícem potvrdil, že existují úvahy o přesunu části indické produkce do Evropy. Dodal však, že není pravděpodobný přesun do Nošovic.

Dnes podle ČTK nechtěl zprávu komentovat. „Je to strategické rozhodnutí učiněné na úrovni nejvyššího vedení skupiny Hyundai-Kia Automotive Group a komentář tak přísluší výhradně divizi vnějších vztahů vedení společnosti v Soulu," řekl Vaněk.

Mluvčí slovenského závodu Kia nedaleko Žiliny možnost přesunu výroby i20 na do této továrny rovnou odmítl. „Slovenská pobočka bude pokračovat s výrobou modelů KIA cee'd a KIA Sportage, od příštího roku začne s výrobou nového modelu Hyundai ix35. To by mělo naplnit plánovanou kapacitu závodu 300.000 kusů vozů ročně," řekl ČTK Dušan Dvořák.
Úvahy o přesunu části indické produkce potvrdil před měsícem i mluvčí nošovické továrny Hyundai Petr Vaněk. Zároveň však upozornil, že přesunutá výroba do Nošovic nejspíš nezamíří.

Evropský závod by měl ročně poslat na trh přibližně 70 tisíc vozů modelu i20. Těch v současnosti dokáže Hyundai v Indii vyrobit 200 tisíc za rok.

Jihokorejská automobilka je spolu s dceřinou společností Kia pátým největším výrobcem automobilů na světě. Od loňského listopadu vyrábí modely i30 také v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia už druhý rok vyrábí své modely u slovenské Žiliny.

Vloni začala automobilka s výstavbou nové továrny v Rusku nedaleko Petrohradu. Závod za 330 milionů eur má od roku 2011 vyrábět 100 tisíc aut ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy