USA dají na šrotovné o dvě miliardy dolarů víc

Ekonomika Ekonomika
7. 8. 2009 18:50
Z dosavadní miliardy se už vyčerpaly tři čtvrtiny

Washington - Americký Senát schválil zvýšení peněz na šrotovné o dvě miliardy dolarů. Zvýšení už dříve schválila i Sněmovna reprezentantů a dnes jej podepsal i prezident Barack Obama. Informovaly o tom agentury Reuters a AP.

Na šrotovné (cash for clunkers) byla v USA původně vyčleněna miliarda dolarů, státní podpora začala 24. července. Zájem Američanů je však obrovský, za necelé dva týdny vyčerpali přes tři čtvrtiny této částky. Nabídku už využilo kolem 185 tisíc majitelů starších aut. Původně měly peníze vydržet do konce září.

Lidé mohou získat až 4500 dolarů, pokud svůj starý vůz vymění za nový, úspornější model.

Pro zvýšení šrotovné bylo 60 senátorů, proti jich hlasovalo 37.

Jediný týden šrotovného přispěl k tomu, že prodeje automobilů v USA dosáhly v červenci letošního maxima. Američané v červenci koupili 994 tisíc nových automobilů. Meziročně nicméně prodej klesl o 12 procent.

Od oživení poptávky si hodně slibují i americké automobilky. Zatím se nepotvrzují obavy, že na akci vydělají hlavně japonští výrobci. Nejprodávanějším autem je Ford Focus, společně s GM a Cryslerem se na využití peněz šrotovného podílejí tito američtí giganti téměř polovinou.

 

Právě se děje

Další zprávy