Banku UniCredit vyšetřují Italové kvůli daňovým únikům

Ekonomika Ekonomika
5. 8. 2009 17:55
Italská UniCredit bank je už tři měsíce pod drobnohledem vyšetřovatelů.

Milán - Největší italská banka, která navíc není neznámá ani českým klientům, je nyní předmětem policejního vyšetřování. Italská policie podezírá banku UniCredit z možných daňových úniků. Souviset mají s využitím "komplexního finančního produktu" britské banky Barclays. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.

Policii zajímá také to, zda podobných produktů od jiných bank nevyužila další italská banka - Intesa Sanpaolo.

"V současnosti ale nejsou do vyšetřování zapletené žádné jiné banky," sdělil Reuters jeden ze zdrojů, který však promluvil pouze pod podmínkou anonymity. Vyšetřování podle něj začalo už před třemi měsíci.

Detektivové prohledali kanceláře UniCredit a získali elektronická data od Barclays, britské druhé největší banky, UniCredit a banky Intesa Sanpaolo.

Zatímco Barclays odmítla informace komentovat, Intesa se nechala slyšet, že s vyšetřovateli plně spolupracuje. UniCredit zase sdělila, že bude: "maximálně spolupracovat se všemi příslušnými institucemi. Jsme si jisti správností postupů banky."

Britský deník Guardian v březnu informoval, že banka Barclays zavedla italský produkt zvaný "Projekt Brontos". Ten byl součástí mezinárodních postupů, které měly umožnit vyhnout se placení daní nejen v Británii, ale i jinde. Tento projekt pak v roce 2007 nabídla právě UniCredit a Intese. První z nich nabídku přijala, druhá ne.

 

Právě se děje

Další zprávy