Evropané utrácejí stále méně. Opatrnost roste pomaleji

Ekonomika Ekonomika
5. 8. 2009 12:30
Maloobchody utržily zase o kousek méně.
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Zase o něco opatrnější byli Evropané v červnu při utrácení vydělaných eur. Pro obchodníky v zemích, kde je euro oficiální měnou, to znamenalo propad tržeb o 0,2 procenta. Tento pokles je po květnu už druhý v řadě. Údaje dnes zveřejnil Eurostat.

V celé členské sedmadvacítce tržby o desetinu procenta stouply. Podle ČTK tento vývoj není tak významný, protože tahounem evropské ekonomiky jsou právě země eurozóny.

V porovnání s loňským rokem jsou výsledky ještě pesimističtější. Obchodníci v měnově sjednocených státech pocítili na tržbách pokles o 2,4 procenta, celá EU utratila o 1,7 procenta méně.

Obchodníky může mírně těšit alespoň to, že propad chuti k nakupování nepokračoval tak prudce, jak v květnu začal. Země platící eurem totiž tehdy zažily propad tržeb o 0,5 procenta, v celé Unii dokonce o 0,6 procenta.

Situace není ve všech státech stejná. Při měsíčním porovnání států, za něž má Eurostat k dispozici údaje, rostly tržby v sedmi zemích, mimo jiné ve Slovinsku, v Estonsku a Velké Británii. Naopak deset zemí se v porovnání s květnem pohoršilo. Mezi nimi nejvíc Litva, Rumunsko a Německo.

Evropané při škrtech ve svých útratách byli velmi demokratičtí. V eurozóně poklesly shodně tržby za potraviny, nápoje a tabák i za ostatní nepotravinové zboží. To v sedmadvacítce sice klesaly útraty za položky nespadající pod potraviny, zato druhá skupina zboží si připsala 0,3 procenta nárůstu tržeb.

Odborníci: pokles nekončí

Navzdory zpomalení propadu tržeb však odborníci předpovídají, že bude pokračovat, především vlivem stoupající nezaměstnanosti.

„Statistiky naznačují, že výdaje spotřebitelů by mohly v eurozóně v letošním druhém čtvrtletí dále klesnout, ale musíme si uvědomit, že nezahrnují výdaje na nákup nových automobilů. Prodej aut přitom v několika členských státech citelně vzrostl díky podporám," řekl agentuře Reuters Howard Archer z IHS Global Insight.

 

Právě se děje

Další zprávy