Krize v USA: Ještě větší, než si vláda dosud myslela

ČTK ČTK
31. 7. 2009 16:10
Nejnovější odhad růstu HDP: Lidé méně utráceli, výdaje snížili i stavitelé
Foto: Reuters

Washington - Hospodářská recese loni ve Spojených státech představovala větší útlum, než si americká vláda dosud myslela. Ministerstvo obchodu dnes zveřejnilo odhad, že se hrubý domácí produkt USA loni zvýšil jen o 0,4 procenta, zatímco statistiky dosud uváděly růst o 1,1 procenta.

Za snížením odhadu je několik faktorů. Spotřebitelé loni snížili výdaje o 0,2 procenta, zatímco se předběžně uváděl nárůst o pětinu procenta. Hlouběji se proti dosavadním předpokladům v minulém roce propadl také trh s bydlením. Stavitelé loni snížili výdaje o 22,9 místo o 20,8 procenta.

Podívejte se na vtipy o krizi:

Ekonomická aktivita USA se ukázala v nepříznivém světle již na začátku minulého roku. Proti předchozímu odhadu, že se HDP v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,9 procenta, nyní ministerstvo uvádí 0,7 procenta poklesu.

Ve druhém loňském čtvrtletí ekonomika rostla. Ale slaběji, než se myslelo. Pokles za třetí čtvrtletí byl proti předběžným číslům výraznější a poslední čtvrtletí minulého roku ukázalo přepočtený roční pokles o 5,4 procenta. Proti předběžnému odhadu 6,3 procenta ale představuje zpřesněný údaj úlevu.

Od roku 1929 do roku 2008 byl průměrný roční růst ekonomiky 3,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy