Spojené státy zavádějí šrotovné za miliardu dolarů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
26. 7. 2009 14:59
Na šrotovné vyhradila americká vláda jednu miliardu dolarů
Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii.
Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii. | Foto: Reuters

Washington - Spojené státy se rozhodly podpořit výrobce aut. Americká vláda zahájila program šrotovného.

Vyhradila na něj jednu miliardu dolarů, tedy zhruba 18 miliard korun.

V praxi to znamená, že pokud lidé odevzdají staré auto a místo něj si koupí úspornější osobní auto nebo lehký nákladní vůz, mohou získat slevu až 4500 dolarů. To odpovídá asi 80 800 korunám.

Americká vláda odhaduje, že by se mohlo díky šrotovnému prodat až 220 tisíc nových aut. To je asi 12 aut na jednoho prodejce.

Pokud se ale Kongres nerozhodne celkovou částku na program šrotovného zvýšit, program zřejmě výrobu nepodpoří. Kongres si zatím nechal čas, pokud bude program úspěšný, možnost navýšení sumy nevyloučil.

Spojené státy už dříve poskytly pomoc zkrachovalým automobilkám General Motors a Chrysler Group. Poslaly jim miliardy dolarů. Podmínky programu šrotovného stanovilo ministerstvo dopravy tak, aby pomohly i prodeji malých dodávek a sportovních užitkových vozů firem GM, Chrysler a Ford.

Foto: Reuters

Nejvíce úsporných osobních aut v USA prodají japonské firmy Toyota Motor a Honda Motor.

Podle údajů společnosti Autodata klesl ve Spojených státech prodej automobilů v červnu o 28 procent, což byl nejmenší pokles za devět měsíců. Analytici předpokládají, že v Americe dosáhne prodej aut v celém letošním roce 9,69 milionu vozů. V loňském roce se v USA prodalo 13,2 milionu aut.

 

Právě se děje

Další zprávy