Kupte si hrneček od padlé banky. Přispějete věřitelům

Ekonomika Ekonomika
23. 7. 2009 19:15
Lehman Brothers se řídí heslem: I malá pomoc je dobrá, když dlužíte 250 miliard dolarů
Foto: Reuters

New York - Přistupte blíže a kupte si plyšového medvídka za 15 dolarů od banky, která se zapsala do dějin jako vůbec největší bankrot v historii Spojených států. Nebo snad raději dalekohled s firemním logem za 20 dolarů?

Bývalý gigant, investiční banka Lehman Brothers, rozprodává přes internetový obchod eBay své reklamní předměty. A tržby z nich jdou přímo do rukou věřitelů.

"Vlastněte kousek historie", zní reklamní slogan. A má úspěch. Zkrachovalá Lehman Brothers se drží strategie: I malá pomoc je dobrá, když dlužíte 250 miliard dolarů. Jak napsal list Independent, příští týden má dokonce v plánu zřídit v jedné z bývalých kanceláří obchod.

"Jde o naprosto stejné reklamní předměty, které bychom rozdali klientů nebo na konferencích," nechala se slyšet tisková mluvčí Lehman Brothers Holding Kimberly Macleodová. "Musíme je prodat. Naší věřitelé z nich budou těžit."

V nabídce jsou tisíce předmětů za celkem 1,5 milionu doalrů. Například hedvábná kravata s nápisem LEH - toto označení měly akcie společnosti na newyorské burze. Nebo servírovací podnosy, tužky, hrnečky, notebooky i trička. Koupit si můžete také stříbrné dětské chrastítko za bezmála 15 dolarů.

Největší poptávka je ovšem po taškách a deštnících v ceně 20 dolarů. Ty mají odolat náporu větru o síle až 128 kilometrů za hodinu.

Finanční obr požádal o ochranu před věřiteli loni v září. V nabídce se dokonce objevila i internetová doména lehmanbankrupty.com, a to za pět tisíc dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy