Island se uzdravuje. Nalije do bank dvě miliardy dolarů

Ekonomika Ekonomika
22. 7. 2009 19:50
Vláda získá potřebné zdroje emisí státních dluhopisů
Island - Reykjavík
Island - Reykjavík | Foto: Pavla Hejlová, Aktuálně.cz

Reykjavík - Island se pustil do úklidu trosek svých bank, které na ostrově rozmetala finanční krize.

Země má plán na ozdravení ekonomiky. Prvním krokem k němu je rekapitalizace bankovních institucí ve výši asi 270 miliard islandský korun, v přepočtu 2,1 miliardy dolarů.

Hlavní islandské banky Glitnir, Landsbanki a Kaupthing se minulý rok v říjnu položily během jediného týdne a Island je zestátnil. Zahraničním věřitelům zůstaly dlužny přes 60 miliard dolarů.

Rekapitalizace umožní třem novým bankám New Glitnir (nyní Islandsbanki), New Kaupthing a případně i New Landsbanki, které vznikly z těch původních, začít opět fungovat na kapitálovém trhu.

Vláda věřitelům a akcionářům v nových bankách Islandsbanki a New Kapthing nabídne majoritní podíly. Konečný účet by tak mohl klesnout na 200 miliard islandských korun. O plánu, z něhož by měla vzejít třetí banka New Landsbanki se bude teprve jednat, uvedl list Wall Street Journal.

Státu by měl zůstat 13procentní podíl v kdysi největší islandské bankce New Kaupthing. Islandsbanki přejde do soukromého vlastnictví docela. Jen podíl v New Landsbanki si vláda chce ponechat.

Jde o první krok, zapotřebí bude více

"Myslím si, že to jsou nezbytná opatření, ale domnívám se, že pro podporu islandské ekonomiky toho bude zapotřebí více," upozornil analytik Robert Bergqvist z banky SEB. "Toto je první krok. Uvidíme, zda bude kapitál dostatečný," dodal.

Restrukturalizace bankovního sektoru a zaplacení dluhu věřitelům jsou pro oživení ekonomiky a stabilizaci měny klíčové. Zároveň mohou otevřít dveře pro peníze z Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a severských zemí. Ti již na obnovu islandského hospodářství přislíbili finanční pomoc ve výši deseti miliard dolarů.

"Dnes ohlášené dohody jsou hlavním krokem ke znovuzaložení silného bankovního systému," nechal se v pondělí slyšet islandský ministr financní Steingrimur Sigfusson.

Island se stal jednou z největších obětí globální finanční krize. Jeho finanční sektor zažíval od poloviny 90. let značný rozmach, nyní doplácí na vysokou zadluženost.

 

Právě se děje

Další zprávy