Terminátor uspěl, Kalifornie má dohodu o schodku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 7. 2009 9:35
Má dosáhnout 26,3 miliardy dolarů
Foto: Reuters

Sacramento - Guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger a tamní zákonodárci se dohodli na uzavření rozpočtového deficitu státu ve výši 26,3 miliardy dolarů. Informovala o tom agentura Reuters.

Dohoda zahrnuje také snižování výdajů v hodnotě 15,5 miliardy dolarů.

Kalifornie, osmá největší ekonomika světa a nejlidnatější stát v USA, se letos potýká s recesí a rostoucí nezaměstnaností.
Rozpočtový deficit Kalifornie bude podle Schwarzeneggera vyrovnán snižováním výdajů, půjčkami a přesunem státních dotací, nikoli však zvyšováním daní.

"Myslím, že je to opravdu skvělý, skvělý výsledek," řekla bývalá hollywoodská hvězda k dohodě.

Dohady o rozpočtu se táhly několik týdnů. Demokratičtí zákonodárci připustili, že konečné rozhodnutí obsahuje finanční škrty v několika citlivých oblastech.

Státní školy a univerzity například přijdou o dotace ve výši devíti miliard dolarů, věznice se uskrovní o jednu miliardu a města a okresy přijdou o čtyři miliardy. Řada státních zaměstnanců si navíc bude muset každý měsíc do června 2010 vzít tři dny neplacené dovolené, což vyústí ve zhruba 14procentní snížení platů.

Výnosy Kalifornie z daně z příjmu za prvních pět měsíců letošního roku se propadly o 34 procent. Bilance příjmů a výdajů státu tak byla silně nevyvážená. Rozpočet nyní musí schválit obě komory kalifornského parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy