Harry Potter láme rekordy. Britským filmům se teď daří

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 7. 2009 7:25
Za první den promítání vydělal v Británii 4,7 milionu liber

Londýn - Fanoušky tolik očekávaný film Harry Potter a Princ dvojí krve má zatím úspěch. Diváci po celém světě zaplatili během prvního dne promítání celkem 104 milionů dolarů (tedy 63,7 milionu liber). Informoval o tom britský internetový portál BBC.

V Británii přitom snímek překonal dosavadní rekord. V den premiéry za něj britští návštěvníci kin dali 4,7 milionu liber. Jeho předchůdce Harry Potter a vězeň z Azkabanu během svého premiérového dne utržil "jen" tři miliony liber.

Šestý díl série o kouzelníkovi Harry Potterovi vydělal v Severní Americe 58,18 milionu dolarů, za oceánem pak 45,85 milionu dolarů. V tržbách z USA a Kanady jsou navíc zahrnuta i premiérová půlnoční promítání, která přinesla do pokladen 22,2 milionu dolarů.

"Tato výjimečná čísla jsou dalším důkazem kouzla příběhů J. K. Rowlingové," říká prezidentka mezinárodní distribuce společnosti Warner Bros Veronika Kwan-Rubinek.

Fotogalerie: Londýnská premiéra šestého dílu série

Britský filmový průmysl zažil loni úspěšný rok. Podle tamní filmové rady byl skoro každý šestý snímek promítaný ve světových kinech britský.

Britská filmová rada ve čtvrtek uvedla, že příjmy z britských filmů loni dosáhly 4,2 miliardy liber, tedy skoro o miliardu víc než v roce 2007. Bilance nicméně zahrnuje i hollywoodské produkce s podstatným britským podílem.

Tyto filmy tvořily loni 15 procent světových tržeb a 31 procent tržeb v britských kinech. Nicméně filmy natáčené jen v Británii a výhradně za tamní peníze se podílely na domácí návštěvnosti pouze třemi procenty.

Ekonomická krize ale zjevně návštěvnost britských kin neovlivnila. Ze 162,4 milionu diváků v roce 2007 se loni zvýšila na 164,2 milionu diváků. O 3,5 procenta vzrostly i tržby, které loni dosáhly 850 milionů liber.

Tento trend pokračuje i letos, když za první pololetí se zvýšily tržby meziročně o 22 procent a návštěvnost o 16 procent. "Návštěvnost šla nahoru i po loňském říjnu, kdy krize propukla. Zdá se, že si lidé řekli, že budou chodit do kina, aby unikli pochmurné ekonomické realitě," říká David Steele z britské filmové rady.

Nicméně špatné časy se projevují na rozpočtech filmů. U britských snímků se průměrný rozpočet letos snížil na 3,3 milionu liber z 5,6 milionu před šesti lety.

 

Právě se děje

Další zprávy